Verenigd Koninkrijk gaat EU achterna en voert ook koolstoftaks in

Londen wil vanaf 2027 een taks heffen op koolstofintensieve producten zoals cement, ijzer of kunstmest. De heffing past binnen een plan van het Britse ministerie van Financiën om te vermijden dat Britse bedrijven beconcurreerd worden door goedkopere producten van overzeese fabrikanten. Vorig jaar besliste de Europese Unie eveneens om zo’n CO2-grenstaks in te voeren vanaf 2026.

9 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 9 januari 2024 20:05 Jozefien Verstraete
Lees meer over:

De geplande taks aan de grens zal van toepassing zijn op koolstofintensieve producten in de ijzer-, staal-, aluminium-, kunstmest-, waterstof-, keramiek-, glas- en cementsector. Een exacte lijst welke producten onder de heffing zullen vallen, zal er in 2024 komen. Aan de hand van deze taks hangt nu ook het Verenigd Koninkrijk een extra prijskaartje aan deze producten. Sinds enige tijd werd de Britse regering gevraagd om een aanpak uit te rollen voor het fenomeen van “koolstoflekkage”. Hierbij worden Britse bedrijven onderboden door goedkopere producten uit landen waar er minder strenge emissiemaatregelen bestaan en waar er geen of amper koolstofheffing bestaat.

Volgens het Britse ministerie van Financiën zal de taks de uitstoot helpen verminderen en een gelijk speelveld creëren. Door koolstofvervuiling in rekening te brengen, worden bedrijven gestimuleerd om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

Veel andere regio's zoals de Europese Unie en China hebben al dergelijke systemen, maar de prijzen binnen de systemen variëren en veel regio's hebben helemaal geen koolstofprijsstelling. Het Britse ministerie van Financiën zei dat de heffingen afhankelijk zouden zijn van de hoeveelheid emissies die er waren bij de vervaardiging van het geïmporteerde product, evenals van het verschil tussen de koolstofprijs die wordt toegepast in het land waar het wordt geproduceerd en de prijs die wordt betaald door gelijkwaardige Britse fabrikanten. Het prijsverschil is nog niet geweten maar Britse boeren zullen in de toekomst zeker wat meer betalen voor hun kunstmest.

Landbouw twee keer kind van de rekening van Europese CO2-grenstaks
Uitgelicht
Afgelopen week besliste de Europese Raad om een CO2-grenstaks in te voeren voor producten die in derde landen in klimaatonvriendelijke omstandigheden worden vervaardigd. “Een...
28 maart 2022 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek