header.home link

Veredelingstraject wil van Japanse hulst de nieuwe buxus maken

30 april 2021

De buxus is een populaire plant in Vlaamse tuinen, maar staat al een tijdje onder druk door schimmelziektes en de buxusmot. Daarom zijn veredelaars op zoek naar alternatieven voor buxus. In een co-creatie-project gaan onderzoekers van ILVO en KU Leuven en het sierteeltbedrijf Plant Select gebruik maken van oude varianten van Japanse hulst die in het Arboretum van Bokrijk staan, om tot nieuwe cultivars te komen die breed inzetbaar zijn voor allerlei tuinen.

Lees meer over:
image

Japanse hulst, Ilex crenata in het Latijn, lijkt in het niets op de klassieke stekelige hulst. Door zijn kleine ronde bladeren lijkt deze plant wel enorm op buxus. “Het is dus niet verwonderlijk dat er, parallel aan een zoektocht naar ziekte- en plaagresistente buxus, ook gewerkt wordt aan goed presterende alternatieven van Japanse hulst”, klinkt het bij de onderzoekers.

Bovendien merkt Plant Select, nu al een toonaangevend bedrijf in de teelt van Japanse hulst, dat de teelt in de lift zit. Het bedrijf heeft al een aantal eigen selecties van Japanse hulst op de markt gebracht die intussen al in miljoenen stuks hun weg vonden naar de Europese markt.

Nu Plant Select zijn assortiment wil uitbreiden, heeft het beroep gedaan op de ervaring in sierplantenveredeling die bij ILVO aanwezig is en op de expertise binnen KU Leuven. Door middel van co-creatie met deze onderzoeksinstellingen wil het bedrijf sneller komen tot innovaties. “Die versnelling is nodig om te kunnen inspelen op een opportuniteit in de markt, want veredeling is doorgaans een langdurig proces”, verduidelijkt ILVO-onderzoeker Esther Geukens.

Arboretum Bokrijk Japanse hulst ilex smal

Het Arboretum van Bokrijk herbergt een uitzonderlijke collectie aan variëteiten van de Japanse hulst, één van de grootste in Europa. “Daar kunnen wij dankbaar gebruik van maken. Van bijna 100 verschillende variëteiten hebben we genetisch materiaal verzameld. Al die planten zullen gescreend worden op nuttige eigenschappen, zoals ziekteresistentie en tolerantie voor minder zure bodems”, luidt het. “Via veredeling willen we dan tot nieuwe cultivars komen die minder afhankelijk zijn van het juiste type bodem en die kunnen ingezet worden in alle tuinen.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek