Verbreding Schipdonkkanaal verliest politiek draagvlak

De verbreding van het Schipdonkkanaal zal drie keer meer kosten dan verwacht, leidt tot serieus watertekort en veroorzaakt verzilting van de Bovenschelde. De hoogleraren George Allaert (UG) en Patrick Meire (UA) maakten deze week in een hoorzitting in het Vlaams parlement brandhout van de verbreding van het 46 kilometer lange kanaal. Een maatschappelijk draagvlak is er niet en een politiek draagvlak evenmin. Behalve bij CD&V, concludeert De Tijd.
12 februari 2009  – Laatste update 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De verbreding van het Schipdonkkanaal zal drie keer meer kosten dan verwacht, leidt tot serieus watertekort en veroorzaakt verzilting van de Bovenschelde. De hoogleraren George Allaert (UG) en Patrick Meire (UA) maakten deze week in een hoorzitting in het Vlaams parlement brandhout van de verbreding van het 46 kilometer lange kanaal.

"Als we maatschappelijk eerlijk zijn, moeten we durven zeggen dat het project drie keer meer zal kosten dan de vooropgestelde 625 miljoen euro", aldus Allaert. De Gentse professor becijferde dat de stedenbouwkundige lasten voor de doortocht van het bredere Schipdonkkanaal in Zomergem alleen al 23 miljoen euro extra zal kosten.

"Duizend nieuwe bomen kosten al gauw 250.000 euro. Die kosten zijn niet in rekening gebracht. Al die ruimtelijke effecten zoals grondwaterverstoring, verzilting, berging van baggerspecie, verstoring van landbouwproductie, verlies van landbouwgronden en natuurverlies zijn onvoldoende onderzocht", zo luidt het.

Leo Clinckers, de gedelegeerd bestuurder van Waterwegen en Zeekanaal, blijft ontkennen dat de verbreding van het kanaal en de aansluiting op Zeebrugge zal leiden tot verziltingsproblemen of watertekorten in het Leiebekken of de Bovenschelde. "Die problemen zijn technisch op te lossen of beheersbaar", vindt Clinckers.

Maar UA-professor Patrick Meire wijst er op dat verzilting nu al een probleem is in de polders, en door het Schipdonkproject zou de toestand er alleen maar slechter op worden. Meire waarschuwt ook voor watertekorten. "De klimaatwijziging zal lagere debieten veroorzaken en verdroging tijdens de zomer. De achilleshiel is de hoeveelheid water die uit Frankrijk zal komen als gevolg van de uitbouw van kanalen in Noord-Frankrijk".

Tijdens de hoorzitting werd duidelijk dat het Schipdonkkanaal almaar meer vragen oproept. Steeds meer politici, zowel bij N-VA, Open Vld, Groen! als LDD, vragen zich af of het project wel zin heeft.

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek