VEN pas afgebakend na openbaar onderzoek

Vooraleer het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN) zal worden afgebakend komt er een openbaar onderzoek en zullen de nodige uitvoeringsbesluiten en decretale initiatieven worden genomen. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist.
7 december 2001  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:52
Vooraleer het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN) zal worden afgebakend komt er een openbaar onderzoek en zullen de nodige uitvoeringsbesluiten en decretale initiatieven worden genomen. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist.

De regering-Dewael beloofde tijdens de huidige legislatuur 215.000 hectare natuurgebied in een VEN onder te brengen. In het aanvullend regeerakkoord dat werd afgesloten na de Lambermont-akkoorden werd afgesproken dat minister van milieu Vera Dua extra geld kreeg om natuurgebied aan te kopen en andere natuurgebieden een prioritair beschermd statuut te geven.

Dat aanvullend regeerakkoord bevatte ook een luik over landbouw. Jaak Gabriëls, die was doorgeschoven van de federale naar de Vlaamse regering, meldde toen dat de liberalen voorstander waren van een openbaar onderzoek voor de afbakening van de VEN-gebieden.

Vorige week kondigde Dua aan dat ze een plan klaar had om 84.000 hectare groen gebied een prioritair beschermd statuut te geven. Die groene buffer bestaat uit belangrijke natuurgebieden, maar ook uit landbouwgronden (Dua beloofde compensaties voor de boeren) en bossen met ecologische waarde. Het gaat om groene zones op de gewestplannen waarvoor Dua een extra bescherming wil.

Vrijdag bereikte de Vlaamse regering een principieel akkoord over de manier waarop de VEN-gebieden zullen worden afgebakend. Er werd beslist dat het afbakeningsplan pas definitief in voege treedt na een openbaar onderzoek.

Vooraleer dat onderzoek van start gaat, zal de Vlaamse regering eerst de uitvoeringsbesluiten (inzake vergoedingen en beperkende maatregelen) principieel goedkeuren evenals de nodige decretale initiatieven, die fiscale maatregelen over de gehele of gedeeltelijke vrijstelling van successierechten en onroerende voorheffing mogelijk moeten maken.

"Deze bepalingen geven de burger meer duidelijkheid over de gevolgen van het afbakeningsplan", aldus de Vlaamse regering. Ze besliste voorts dat er per deel van het VEN een natuurrichtplan zal worden opgesteld.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek