Veeteler geeft vossen schuld van dode kalveren

Het landbouwbedrijf van Willy Van Acker in het Vlaams-Brabantse Huldenberg heeft de laatste weken al drie kalveren verloren. Boosdoeners zijn de vossen, meent de boer. Zij vormen volgens hem een echte plaag in de regio. “Dat vossen nu ook al gaan kalveren slachten, tart elke verbeelding”, aldus Van Acker.
10 september 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

Het landbouwbedrijf van Willy Van Acker in het Vlaams-Brabantse Huldenberg heeft de laatste weken al drie kalveren verloren. Boosdoeners zijn de vossen, meent de boer. Zij vormen volgens hem een echte plaag in de regio. “Dat je al eens een kip moet opofferen, daar leer je mee leven. Maar dat vossen nu ook al gaan kalveren slachten, tart elke verbeelding”, aldus Van Acker.

De vrouw van Van Acker, Nicole Stas, merkte bij het melken dat er een koe ontbrak. Toen ze in de wei ging kijken, zag ze dat de koe wat verder in de wei had gekalfd. “Toen we naderbij kwamen, zagen we dat het kalfje al half was opgevreten. Een week voordien was precies hetzelfde gebeurd. Een koe had vroeger dan verwacht gekalfd en het kalf was dood gebeuren. Het kadaver hebben we zelf niet moeten weghalen, dat hadden de vossen voor ons al gedaan”.

Ook twee weken eerder verloor het echtpaar een kalfje onder dezelfde omstandigheden, maar toen een eind verderop in Overijse. Stas bleef niet bij de pakken zitten na dit laatste geval en ging klacht indienen bij de politie. “Daar heeft men mij droogweg verteld dat de vos een beschermd dier is en dat daar niets aan te doen is”, klinkt het. De boerin heeft daarna contact opgenomen met Albert de Limburg Stirum van de wildbeheerseenheid (WBE) tussen Voer en IJse.

De Limburg Stirum erkent dat er in het gebied veel vossen zitten. “De vossen komen uit de groene gebieden van Tervuren en Kraainem waar weinig wild zit. Daarom zakken ze af naar onze regio waar toch wat meer wild zit”, weet hij. Maar dat vossen het nu ook op kalveren gemunt hebben, daar heeft hij nog nooit van gehoord.

“In tien jaar tijd heb ik al meer dan 500 kippen aan de vossen moeten opofferen. Zowat drie jaar geleden heb ik de voorloper van het Agentschap voor Natuur en Bos aangeschreven met het voorstel dat vossenbestanden het hele jaar door gecontroleerd moeten worden. En daarmee bedoel ik niet dat ze uitgeroeid moeten worden”, aldus de Limburg Stirum. Maar een antwoord op dit schrijven heeft de man nooit ontvangen.

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek