header.home link

Veel rookschade in nieuw onderzoekscentrum VEG-i-TEC na zware brand

18 maart 2022

In het VEG-i-TEC-gebouw van de UGent in Kortrijk is vrijdag brand uitgebroken. Er vielen geen slachtoffers. Een gasbrander om wanden te ontmossen ligt aan de oorzaak van de brand.

Lees meer over:
vegitech-ugent-1250

Aan het onderzoeksgebouw van Universiteit Gent werd alles druk in gereedheid gebracht voor een bezoek van de Oostenrijkse president, dat volgende week op de planning stond. Zo werd ook het mos van de muren gehaald met een brander. Maar net dat is volgens de Kortrijkse brandweer de oorzaak van de brand. “Er zijn vonken ingeslagen op de isolatie, waardoor de wand is beginnen branden”, vertelt brandweerman Filip Stichelbaut aan VRT. “We hebben er kunnen voor zorgen dat de brand beperkt bleef tot de buitenkant. Binnen is er vooral rookschade, maar geen brandschade. We moeten nu kijken dat er geen isolatie meer aan het smeulen is en weer kan opflakkeren."

Het vuur ontstond rond 10 uur in het onderzoekscentrum in de Graaf Karel de Goedelaan aan Kortrijk Weide. De brandweer en hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse met 12 brandweerwagens, 3 ambulances en een mug-voertuig. Er waren op het ogenblik van de brand 4 personen aanwezig, zij konden tijdig het gebouw verlaten. Niemand raakte gewond.

Even leek er sprake te zijn van hinder voor het spoorverkeer omdat het gebouw zo dicht bij de spoorlijn ligt. Infrabel werd op de hoogte gebracht en het is voorlopig niet nodig om het spoorverkeer te onderbreken.

Het onderzoekscentrum opende pas in september vorig jaar de deuren. Het project, met een prijskaartje van ongeveer 15 miljoen euro, herbekijkt het verwerkingsproces van groenten en aardappelen van a tot z. De bedoeling is om de voedingsindustrie de duurzame en circulaire weg te laten inslaan.

Uitgelicht
Universiteit Gent heeft VEG-i-TEC geopend, een splinternieuw onderzoekscentrum van Universiteit Gent, gevestigd op haar campus in Kortrijk. De bedoeling van het project is om...
17 september 2021 Lees meer

Bron: Belga / VRT

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek