Varkenshouders vrezen impact Mexicaanse griep op prijs

Veel varkensboeren vrezen dat de terminologie die gehanteerd werd in de eerste dagen na de uitbraak van de Mexicaanse griep bewust of onbewust zal blijven hangen in de oren van de consument. "De kwestie kon op geen slechter moment komen", zeggen Hedwig Kerckhove en diens collega Luc Messely in Het Nieuwsblad.
28 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Veel varkensboeren vrezen dat de terminologie die gehanteerd werd in de eerste dagen na de uitbraak van de Mexicaanse griep bewust of onbewust zal blijven hangen in de oren van de consument. "De kwestie kon op geen slechter moment komen", zeggen Hedwig Kerckhove en diens collega Luc Messely in Het Nieuwsblad. "We vrezen dat de griepepidemie een domper op het lichte herstel zal zetten".

Hedwig Kerckhove is varkensboer en schepen van Landbouw in Wingene, dé varkensgemeente bij uitstek in Vlaanderen. Hij is er niet gerust in. "De hele wereld spreekt van 'varkensgriep', maar alle virologen zijn het erover eens dat het eigenlijk een verkeerde term is. Het blijkt zelfs dat mensen eerder varkens kunnen besmetten dan omgekeerd, maar intussen is het kwaad natuurlijk al voor een stuk geschied", reageert hij.

Veel varkenshouders zijn bang dat de terminologie die gehanteerd werd in de eerste dagen na de uitbraak van de Mexicaanse griep bewust of onbewust zal blijven hangen in de oren van de consument. Temeer omdat China, Rusland, de Verenigde Arabische Emiraten en een aantal andere landen meteen een invoerverbod hebben ingesteld voor varkensvlees uit Mexico en bepaalde regio's in de Verenigde Staten.

In de Mexicaanse pers speculeert men intussen volop over de bron van de griepepidemie. Volgens sommigen moet die gezocht worden bij een varkensbedrijf van de Amerikaanse vleesreus Smithfield in de zuidoostelijke staat Veracruz. Maar volgens minister van Volksgezondheid Jose Angel Cordova zijn er eerder aanwijzingen dat het virus zich verspreid heeft vanuit de staat Oaxaca. Volgens hem is het overigens nog te vroeg om de oorzaak en de geografische bron van het griepvirus te kunnen identificeren.

"De varkensboer dreigt opnieuw de dupe te worden", zegt Luc Messely, provinciaal voorzitter van Boerenbond in West-Vlaanderen. Door de daling van de productie trokken de varkensprijzen de voorbije maanden net weer iets aan. En dat was niet te vroeg, want het water staat veel varkenshouders tot aan de lippen. Hopelijk klinkt de boodschap nu goed door dat de varkens niets met de griep te maken hebben. Anders vrees ik dat wij opnieuw met de vinger gewezen worden en dat de kinderen van varkenshouders op school geviseerd worden".

Enkele dagen geleden had ook varkenshouder Jan Tanghe uit Ruiselede er geen goed oog in. "Ik was bang dat ik besmet kon geraken. Maar intussen is mijn vrees afgenomen. Het zal voor een stuk van de media afhangen. Als die afziet nog langer de term 'varkensgriep' te gebruiken, dan denk ik dat het nog zal meevallen".

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek