header.home link

Varkensbedrijf wint ‘Landbouwbedrijf met het beste klimaat’

9 februari 2021

Het akkerbouw- en varkensbedrijf van Bart De Baerdemaeker mag zich voor een jaar ‘Landbouwbedrijf met het beste klimaat’ van de gemeente Asse noemen. “We zijn als jury enorm onder de indruk van de kandidaten”, klinkt het. “Stuk voor stuk zijn de deelnemers familiale bedrijven die met veel respect voor milieu, dierenwelzijn, klimaat en biodiversiteit ervoor zorgen dat er voedsel op ons bord komt en dat in de nabijheid van verstedelijkte gebieden, wat voor extra uitdagingen in de bedrijfsvoering zorgt.”

Lees meer over:
Winnaar landbouwbedrijf met beste klimaat_gemeente Asse

De gemeente Asse zet met diverse acties in op een sterk klimaatbeleid. “Om de vereiste CO2-reductie te realiseren hebben we de betrokkenheid nodig van inwoners, verenigingen, scholen en (landbouw)bedrijven”, klinkt het bij het gemeentebestuur. “Daarom organiseerden we, na de geslaagde campagnes ‘Straat met het beste klimaat’, ‘School met het beste klimaat’ en ‘Bedrijf met het beste klimaat’, vorig jaar de campagne ‘Landbouwbedrijf met het beste klimaat’.”

Vier sterke kandidaten

De landbouwsector is van oudsher onderhevig aan de wisselende weersomstandigheden en wordt de laatste jaren ook steeds meer getroffen door de toenemende impact van de klimaatverandering. “Vier landbouwbedrijven stelden zich kandidaat”, reageert schepen voor Milieu en Landbouw Peter Verbiest. “Alle vier zoeken ze in hun deelsector manieren om voedsel op een zo duurzaam mogelijke manier te produceren: ze zetten in op waterbesparing, nemen maatregelen voor meer biodiversiteit op hun percelen en produceren hernieuwbare energie. Het zijn allemaal familiale bedrijven die generatie na generatie op zoek gaan naar oplossingen voor diverse uitdagingen en een inspiratiebron kunnen zijn voor anderen.”

Alle vier de kandidaten zoeken in hun deelsector manieren om voedsel zo duurzaam mogelijk te produceren

Peter Verbiest - Schepen voor Milieu en Landbouw van Asse

Varkensbedrijf haalt prijs binnen

In de jury zetelen vertegenwoordigers van de milieu- en landbouwraad, landbouw- en klimaatdeskundigen en de schepen van Milieu en Landbouw. “Wij hadden de moeilijke opdracht om er één winnaar uit te halen en dat werd het akkerbouw- en varkensbedrijf De Baerdemaeker LV”, zegt Frank Plas, jurylid namens de Landbouwraad.

Aan het roer van dit familiebedrijf staat Bart De Baerdemaeker die steeds op zoek is om te vernieuwen en te verbeteren. Hij heeft 200 zeugen en kweekt 1.900 vleesvarkens voor de Belgische markt. “In 2012 liet het bedrijf voor een eerste maal een energiescan uitvoeren”, vertelt hij. “Uit deze scan zijn meerdere investeringen gevloeid: een warmtepomp voor vloerverwarming bij de biggen, energiezuinige warmtelampen en de vervanging van de bestaande ventilatoren door zuinige frequentiegestuurde ventilatoren.”

Behalve de zonnepanelen staat er op de nieuwe stal ook een luchtwasser die de ammoniak uit de lucht wast

Bart De Baerdemaeker - Varkenshouder

In 2020 liet hij opnieuw een energiescan uitvoeren wat resulteerde in een investering in een middenspanningscabine en een uitbreiding van de zonnepaneleninstallatie waardoor 70 procent van het eigen verbruik zal gedekt zijn. “Behalve de zonnepanelen staat er op de nieuwe stal ook een luchtwasser die de ammoniak uit de lucht wast”, gaat Bart verder. “Het waswater wordt opnieuw gebruikt als meststof op de akkers en heeft dezelfde werking als kunstmest. Hierdoor hoeven we bijna geen kunstmest aan te kopen.”

“En we doen dit jaar mee met het project ‘Klimrek’ van het Innovatiesteunpunt”, geeft hij nog mee. “Het doel is om heel het bedrijf onder de loep te nemen en te gaan kijken waar er nog opportuniteiten liggen om onze voetafdruk te verlagen.”

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Gemeente Asse

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek