Vanaf volgende week een nieuwe IBR-wetgeving

Op 3 maart zal de nieuwe wetgeving rond Infectieuze Boviene Rhinotracheïtis (IBR) in voege treden. Deze wetgeving legt nieuwe maatregelen vast die de Belgische rundveesector moet ondersteunen om het Europese statuut ‘IBR-vrij’ te halen in België.

24 februari 2023  – Laatste update 24 februari 2023 15:48
Lees meer over:

Economische gevolgen voor de rundveesector

IBR wordt veroorzaakt door een herpesvirus dat de bovenste luchtwegen van runderen aantast. Eenmaal besmet is een rund levenslang drager. De ziekte werd in de jaren 70 geïmporteerd vanuit Canada en sindsdien is het virus algemeen verspreid in de rundveestapel. Dankzij het Belgisch IBR-programma is vandaag al ruim 97 procent van de Belgische rundveebedrijven IBR-vrij. In 2007 werd dit bestrijdingsprogramma opgestart met als doel het virus volledig uit te roeien. Zo gaat de gezondheid van de Belgische rundveestapel erop vooruit en wordt de handel eenvoudiger. Want eenmaal een land IBR-vrij is, kan men van Europa een ziektevrij statuut ofwel het zogenaamde artikel-10-statuut, verkrijgen. Hiermee moet het land geen aanvullende garanties meer leveren om dieren binnen de EU te kunnen verhandelen naar andere lidstaten die ook een ziektevrije status hebben. Zo hebben onder meer Denemarken, Oostenrijk, Duitsland en de Italiaanse regio Valle d’Aosta reeds een artikel-10-status. België heeft wel al het artikel-9-status behaald, hierdoor kan ons land aanvullende garanties rond IBR vragen voor runderen die vanuit andere gebieden met een lagere status werden binnengebracht.

In België hebben 98,6 procent van de conventionele rundveebeslagen reeds het statuut IBR-vrij  of IBR gE negatief

Dierengezondheidszorg Vlaanderen

Enkele krachtlijnen van de nieuwe IBR-wetgeving op een rij

Vanaf maart zal een nieuwe wetgeving, de strijd tegen infectieuze boviene rhinotracheïtis verscherpen en verdere stappen in de richting van de ziektevrije status zetten. Zo is er een nieuwe uiterlijke datum vastgelegd voor de afvoer van IBR-dragers in het beperkte aantal bedrijven met een IBR-besmetting. Zij zullen ook een uiterlijke termijn krijgen voor het behalen van het statuut IBR gE negatief en IBR-vrij.

Andere belangrijke krachtlijnen zullen de aanpassingen zijn van voorwaarden bij deelname aan prijskampen en een duidelijkere definitie van isolatie. Ook zal de handel van I2-runderen met een IBR-besmetting verboden worden. “In België hebben 98,6 procent van de conventionele rundveebeslagen reeds het statuut IBR-vrij  of IBR gE negatief”, laat Dierengezondheidszorg Vlaanderen weten. "Voor deze bedrijven verandert er niet zoveel. Het komt er voor hen vooral op aan om uiterst waakzaam te blijven om insleep te voorkomen, want daar schuilt op dit moment het grootste gevaar."

IBR-deadline komt dichtbij voor 100 ‘attentiebedrijven’
Uitgelicht
Tegen oktober 2023 moeten alle Vlaamse rundveebedrijven vrij zijn van IBR. De voorbije jaren werd er een grote vooruitgang geboekt in het terugdringen van het virus en ook vor...
18 januari 2022 Lees meer

Bron: DGZ, eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek