Van Quickenborne onderzoekt prijs frietzak
nieuws"De prijsontwikkeling van de patat en de friet is verschillend", antwoordt kabinetswoordvoerder Tim Van Broeckhoven op de vraag of er aanwijzingen zijn van prijsafspraken in de sector. "We willen daar de redenen voor kennen en onderzoeken wat de objectieve kostenelementen zijn. Er kunnen verschillende dingen spelen: de grondstof- of energieprijs, de loonkosten en het huurgeld. Met een vooronderzoek willen we vermijden dat we alle middelen moeten inzetten voor een grootscheeps onderzoek".
Secretaris-generaal Luc De Bauw van Horeca Vlaanderen reageert verwonderd over het initiatief. "De stijging van de voedselprijzen is hot in de media. Waarschijnlijk heeft het daar iets mee te maken. Van onderlinge prijsafspraken is geen sprake want er zijn voldoende concurrenten. België telt circa 3.000 frituren, vooral lokale zelfstandigen. Er bestaat wel zoiets als spontane prijsafstemming. Waarschijnlijk is die prijsstijging van 4 procent een gevolg van de gestegen energie- en olieprijzen. Het is onduidelijk wat wordt gemeten. De friet op zich? Inclusief sauzen? Inclusief snacks?" (KS)
Bron: De Tijd