Van “ademkalkpot” tot bodemverbeteraar: UZ Leuven zet in op innovatief recyclageproject
nieuwsHet universitair ziekenhuis van Leuven stuurt 'ademkalkpotten', die gebruikt worden bij de beademing tijdens een algemene verdoving van een patiënt, niet langer naar de verbrandingsoven. Ze worden nu gerecycleerd, wat onder meer de landbouw ten goede komt, zo heeft UZ Leuven dinsdag meegedeeld.
Anesthesisten gebruiken de ademkalkpotten bij operaties onder algemene verdoving. De potten absorberen koolstofdioxide (CO2) uit uitgeademde lucht van patiënten, zodat die veilig kunnen blijven ademen. Het operatiekwartier van het Leuvense ziekenhuis gebruikt er elk jaar gemiddeld 1.200.
Tot voor kort werden die potten na gebruik bij het afval gegooid en gingen ze naar de verbrandingsoven. Maar sinds november worden ze ingezameld en gerecycleerd. Het plastic wordt verwerkt tot grondstof voor nieuwe materialen in kunststof, en de ademkalk tot bodemverbeteraar in de landbouw.
"Met het nieuwe project voorkomt het ziekenhuis dat jaarlijks 1.500 kilogram ademkalk en 180 kilogram kunststof in de verbrandingsoven belanden", zegt UZ Leuven in een persbericht. Het ziekenhuis is naar eigen zeggen "het eerste ziekenhuis in België dat met dergelijke duurzame recyclage van medische materialen van start gaat".
"Met dit recyclageproject zetten we een belangrijke stap in milieubewust materiaalgebruik, waarmee we de afvalstromen in het ziekenhuis willen afbouwen", stelt Kristien Depraetere, duurzaamheidscoördinator in UZ Leuven. Zo worden de groene sterilisatiedoeken in het operatiekwartier ook al hergebruikt. "Samen met een aantal commerciële partners zoeken we verder naar nieuwe mogelijkheden om zorgafval een nuttige bestemming te geven."
Bron: Belga