header.home link

Vakbeurs Interpom valt onder handelsprotocol en gaat door

26 november 2021

De aardappelvakbeurs Interpom, die zondag is gestart in de beurshallen van Kortrijk Xpo, kan doorgaan. “Vakbeurzen vallen onder het handelsprotocol en niet onder het eventprotocol”, legt Belgapom-CEO Christophe Vermeulen uit. Hij verwacht een zeer zakelijke beurs. “Het zal zeker geen grand cru-editie worden”, klinkt het.

Lees meer over:

In volle opbouwfase

Het was bang afwachten voor de organisatie van Interpom toen de regering deze week besliste om als gevolgen van de sterk toegenomen covid-besmettingen op vrijdag een nieuw overlegcomité te laten plaatsvinden. Interpom bevindt zich momenteel in volle opbouwfase, want de beurs start op zondag en loopt tot en met dinsdag.

De organisatoren hielden er al rekening mee dat de beurs niet zou kunnen doorgaan. Dat de regering besliste dat vakbeurzen onder het handelsprotocol vallen en dus toch kunnen plaatsvinden, kwam enigszins als een verrassing. “We zijn tevreden dat Interpom kan doorgaan”, zegt Christophe Vermeulen, “maar tegelijk zijn we ook heel voorzichtig. Het is onze verantwoordelijkheid dat deze beurs veilig kan plaatsvinden.”

We zijn tevreden dat Interpom kan doorgaan, maar tegelijk zijn we ook heel voorzichtig. Het is onze verantwoordelijkheid dat deze beurs veilig kan plaatsvinden

Christophe Vermeulen - CEO Belgapom

De verplichting die vorige week al werd ingevoerd om bovenop het Covid Safe Ticket ook een mondmasker te dragen, blijft gehandhaafd. Daarnaast zet Kortrijk Xpo ook in op maximale hygiënemaatregelen, zoals voldoende ontsmettingsmogelijkheden op de beurs, een continue ventilatie in combinatie met CO2-meters en een regelmatige desinfectie van de sanitaire punten.

10% afzeggingen

Ongeveer 90 procent van de initieel ingeschreven exposanten zal ook aanwezig zijn. “Een aantal standhouders hebben de afgelopen weken afgezegd”, aldus Vermeulen. “Naast een paar Belgische bedrijven, zijn het vooral Nederlandse exposanten, zoals de aardappelverwerkers Farm Frites en Lamb Weston. Zij haakten af toen de Nederlandse regering besliste een korte lockdown in te voeren.”

Toch zijn er nog steeds 312 bedrijven die tijdens de driedaagse vakbeurs in de Kortrijkse beurshallen zullen aanwezig zijn. “Het is drie jaar geleden dat de aardappelsector nog eens is samengekomen”, vertelt Vermeulen. “De nood om elkaar te ontmoeten, is groot. Toch meten we beseffen dat dit niet op dezelfde manier zal kunnen als in het verleden.”

Zonder feestgedruis

Het mondmasker mag enkel af bij het eten of drinken en beiden kunnen enkel al zittend. “Gelukkig heeft Kortrijk Xpo al wat ervaring met last-minute wijzigingen”, aldus de CEO van Belgapom. “De plaats die is vrijgekomen door exposanten die hebben afgezegd, zal ingevuld worden met extra stoelen en tafels. Bovendien zorgt het voor meer ruimte zodat de afstandsregels beter kunnen gevolgd worden.”

Door al deze maatregelen verwacht Vermeulen dan ook dat het een zeer zakelijke editie zal worden van Interpom, zonder feestgedruis. “Maar volgend jaar voorzien we alweer een volgende editie, hopelijk zonder strenge maatregelen”, klinkt het hoopvol.  

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek