Vaccinatievoorrang voor medewerkers van zorgboerderijen

Medewerkers van zorgboerderijen krijgen voorrang bij de corona vaccinatiecampagne die dit voorjaar start. Ze zijn samen met 79 andere zorgberoepen opgenomen in een lijst die door het Agentschap Zorg en Gezondheid werd opgesteld. Versnelde vaccinatie geeft zorgboerderijen, die sinds de uitbraak van corona op halve kracht draaien, de kans om het werk sneller volledig te kunnen hervatten.

4 maart 2021  – Laatste update 4 maart 2021 17:53
Lees meer over:

Steunpunt Groene Zorg, de overkoepelende organisatie die de samenwerking tussen zorgboerderijen en welzijnsvoorzieningen in Vlaanderen ondersteunt, had op deze preferentiële behandeling in de vaccinatiecampagne aangedrongen. “Na de uitbraak van corona draaien veel zorgboerderijen nog maar op halve kracht”, verklaart Willem Rombaut van Steunpunt Groene Zorg.

Met de eerste lockdown werd de werking van de zorgboerderijen helemaal stopgezet, maar ook daarna draaide het systeem nog maar op halve kracht. “Zo is er bijvoorbeeld door ons afgeraden om samen te eten in de bedrijfskeuken. Hierdoor verblijven veel zorggasten in de praktijk maar halve dagen op de zorgboerderij in plaats van hele dagen”, zegt Rombaut.

Minder geneigd nieuwe gasten op te nemen

Ook is het momenteel moeilijker om nieuwe zorggasten onder te brengen voor de organisatie. “Zorgboerderijen gaan wel verder met gasten die ze al hadden, maar ze nemen niet vaak nieuwe gasten aan”, zegt Rombaut. Hij schat het aantal medewerkers van zorgboerderijen op 1.500, terwijl er zo’n 2.000 zorggasten zijn.

Alle medewerkers van de zorgboerderijen kregen begin februari een brief van Steunpunt Groene Zorg met het verzoek zich aan te melden indien er interesse was voor deze voorkeursbehandeling bij de vaccinatiecampagne. “Hierdoor konden we in beeld krijgen hoeveel mensen daadwerkelijk eerder gevaccineerd willen worden om zo ook onverwittigde afwezigheid te voorkomen”, vervolgt Rombaut. De organisatie ontving 600 aanmeldingen van mensen. Zij worden dus eerder ingeënt.

Hoe sneller hij kan terugkomen, hoe fijner het voor ons allen is

Annick Strauven - Medewerker zorgboerderij

Tijdelijk gestopt met een zorggast

Annick Strauven, die met haar man Erwin Lowet twee zorggasten ontvangt op hun melkveebedrijf in het Limburgse Heerst, is één van de aangeschreven mensen die gehoor gaf aan de oproep van Steunpunt Groene zorg. “Door eerder gevaccineerd te worden, kunnen wij ook sneller volledig operationeel zijn”, verklaart zij haar interesse.

Volgend op de corona-uitbraak heeft het Limburgse echtpaar in overleg met één zorggast in het voorjaar van 2020 besloten om de samenwerking tijdelijk stop te zetten. “Deze gast woont bij zijn ouders waardoor er meer risico is op besmetting. Op de boerderij komt hij toch wel eens in aanraking met bijvoorbeeld de veearts of de dierenhandelaar”, aldus Strauven.

image0

Met de andere zorggast werd de begeleiding wel voortgezet en wordt tijdens de middag ook gezamenlijk gegeten. “Hij zit alleen thuis en heeft verder met niemand contact”, legt Strauven uit. “Hij had zelf ook aangegeven heel graag terug te komen omdat hij thuis alleen gek wordt. Voor hem zijn de activiteiten op de boerderij erg belangrijk. Hij behoort echt tot onze bubbel en is inmiddels onderdeel van het gezin.”

Ook met de andere zorggast heeft het Limburgse echtpaar een hechte relatie. “We hebben nog steeds veel telefonisch contact. Hoe sneller hij terug kan komen, hoe fijner het is voor ons allen.” Groene Zorg kijkt eveneens uit naar de volledige herstart van het systeem. Niet alleen is het nu moeilijker geïnteresseerde zorggasten onder te brengen, tevens zorgen de beperkingen voor tal van praktische problemen. Rombaut: “Zo moeten zorggasten soms wel een uur reizen om op de zorgboerderij te komen. Voor een halve dag is dat een grotere belasting dan wanneer het over een hele dag gaat.”

Bron: Jerom Rozendaal

Beeld: Annick Strauven

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek