Uv-lamp maakt sla uit serre gezonder

Een groot nadeel van serres is dat het glas uv-stralen uit het zonlicht filtert, terwijl vooral dat uv-licht sla en andere groenten aanzet tot het maken van antioxidanten. Door een gebrek aan uv-licht ziet bijvoorbeeld serresla er ook fletser uit dan sla uit de volle grond. Steve Britz van het Amerikaanse landbouwministerie heeft een oplossing gevonden.
5 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Een groot nadeel van serres is dat het glas de ultraviolet- of uv-stralen uit het zonlicht filtert, terwijl vooral dat uv-licht sla en andere groenten aanzet tot het maken van antioxidanten. Door een gebrek aan uv-licht ziet bijvoorbeeld serresla er ook fletser uit dan sla uit de volle grond. Steve Britz van het Amerikaanse landbouwministerie heeft een oplossing gevonden voor het probleem.

Gewone uv-lampen in tuinbouwserres zijn geen optie omdat daar kwik in zit. Gezondheidsautoriteiten willen niet riskeren dat voedsel vervuild raakt met het gevaarlijke kwik. Britz experimenteert daarom met led-lampjes die uv-licht uitstralen. In een lab in Maryland kweekte hij eikenbladsla. Een deel van de sla belichtte hij twee dagen voor de oogst met uv-leds.

Onbelichte sla bleef vaalgroen, terwijl de belichte sla dieprood kleurde, net zoals eikenbladsla doet in volle grond. De led-lampjes zijn bovendien goedkoop en verbruiken nauwelijks enkele milliwatt stroom. Dat levert een fameuze energiebesparing op ten opzichte van hogedruknatriumlampen. 

Steve Britz hoopt dat zijn uitvinding ook werkt bij andere sla en bij groenten in het algemeen. Zijn onderzoek werd de voorbije dagen gepresenteerd op een conferentie in Baltimore.

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek