nieuws

Unizo: "Voedselagentschap schiet met kanon op mug"

nieuws
Meer dan 13.000 winkels moeten tegen eind dit jaar in orde zijn met de nieuwe wetgeving op de autocontrole. "Men schiet met een kanon op een mug", zegt Luc Ardies, retailverantwoordelijke van Unizo, die een versoepeling en uitstel vraagt. "Ze zijn goed bezig de kassa van het Voedselagentschap te spijzen, maar niet met de hygiëne te verbeteren", klinkt het onomwonden. En nog: "De controles van het agentschap zijn een loterij. Door hun methodiek laten ze handelszaken die flagrant niet in orde zijn vaak ongemoeid".
8 mei 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:03
Meer dan 13.000 winkels moeten tegen eind dit jaar in orde zijn met de nieuwe wetgeving op de autocontrole. "Men schiet met een kanon op een mug", zegt Luc Ardies, retailverantwoordelijke van Unizo, die een versoepeling en uitstel vraagt. "Ze zijn goed bezig de kassa van het Voedselagentschap te spijzen, maar niet met de hygiëne te verbeteren", klinkt het onomwonden.

Ardies heeft het niet begrepen op de controles van het Voedselagentschap. "Die zijn een loterij. Ze controleren veel te weinig, maar als ze controleren is het tot in de details. Daarmee bereiken ze alleen het topje van de ijsberg, terwijl ze handelszaken die flagrant niet in orde zijn vaak ongemoeid laten", luidt het.

Bovendien vindt hij dat een ongehoorde bureaucratie opgestart wordt. Pure kafka, zegt Ardies. "Zelfs een krantenwinkel moet voor de snoep en chips die ze verkoopt tegen het eind van het jaar in orde zijn met de voorschriften op het vlak van autocontrole: ofwel huurt de eigenaar een auditbureau in dat de zaak komt screenen, ofwel betaalt hij een dubbele heffing aan het Voedselagentschap. Maar vandaag is nog geen enkel auditbureau erkend om die screening te doen".

Ardies stelt voor om "de winkels waar zulke controles het minst nodig zijn" uit het systeem te houden, of uitstel te geven. Unizo heeft zelf een erkende autocontrolegids opgemaakt voor voedingswinkels, maar voor andere sectoren schijnt dat niet tijdig te lukken. De bakkers bijvoorbeeld zouden niet tijdig klaar geraken. Ardies stelt voor hen uitstel te geven. "Men mag niet vergeten dat bakkers goed opgeleide mensen zijn".

Ardies beklemtoont dat hij helemaal niet tegen duidelijke regels voor voedselhygiëne gekant is. "Die zijn nodig. Maar we willen de beste leerling van Europa zijn, en dat is overdreven. Waarom voeren we dat niet allemaal stap voor stap in?", besluit de Unizo-medewerker.(KS)

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek