Uitstoot broeikasgassen opnieuw gedaald in Nederland

In Nederland is de uitstoot van broeikasgassen vorig jaar voor de vierde opeenvolgende keer gedaald. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag gemeld. De uitstoot lag ruim 3 procent onder het niveau van 1990, het basisjaar van het Kyotoprotocol, dat internationale afspraken bevat om de emissies terug te dringen.
9 september 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

In Nederland is de uitstoot van broeikasgassen vorig jaar voor de vierde opeenvolgende keer gedaald. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag gemeld. De uitstoot lag ruim 3 procent onder het niveau van 1990, het basisjaar van het Kyotoprotocol, dat internationale afspraken bevat om de emissies terug te dringen.

Volgens dat protocol moet Nederland in de periode 2008-2012 de uitstoot van broeikasgassen met gemiddeld 6 procent verlagen ten opzichte van 1990. Een deel van die reductie mag met inzet van Nederlands geld in het buitenland worden gerealiseerd. Nederland kan bijvoorbeeld emissierechten opkopen in andere landen of projecten financieren die tot reductie van emissies in het buitenland leiden.

De uitstoot in het basisjaar 1990 is vastgesteld op 213 miljard kilo CO2-equivalenten. In 2005 kwam de uitstoot van broeikasgassen in Nederland voor het eerst onder dat niveau. Vorig jaar bedroeg de uitstoot 206 miljard kilo equivalenten. De daling van vorig jaar is vooral toe te schrijven aan de vermindering van de uitstoot van lachgas door reductiemaatregelen bij de salpeterzuurfabrieken. Daardoor kwam 4 miljard kilo CO2-equivalenten minder in de lucht.

De uitstoot van koolstofioxide (174 miljard kilo) is in 2008 met 2 miljard kilo CO2-equivalenten voor het tweede opeenvolgende jaar licht toegenomen. Dat komt door een hoger aardgasverbruik voor de verwarming van huizen en werkplekken in de relatief koude maanden aan het begin en het einde van het jaar. Ook de tuinbouw verbruikte meer aardgas door het toegenomen aantal warmtekrachtinstallaties.

In een warmtekrachtinstallatie wordt tegelijkertijd elektriciteit en warmte opgewekt. Het energetisch rendement van dergelijke installaties is hoog en er wordt relatief weinig koolstofdioxide geproduceerd. De tuinbouw verbruikt slechts een deel van de opgewekte elektriciteit zelf. De koolstofdioxide-emissies worden in de statistieken echter volledig aan de landbouwsector toegeschreven.

In de industrie en de energiesector is vorig jaar aanzienlijk minder aardolie en steenkool verbruikt. De grootste daling deed zich voor in het vierde kwartaal. De kooldstofioxide-emissies zijn hierdoor afgenomen met 3 miljard kilo CO2-equivalenten. Die afname kon de toename van de kooldioxide-uitstoot in andere sectoren echter niet volledig compenseren.

Bron: Belga/ANP

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek