header.home link

Uitbreiding Zwin met 120 hectare?

21 januari 2009
Een uitbreiding van het Zwin met 180 hectare is de meest milieuvriendelijke oplossing voor het behoud van het natuurreservaat in Knokke-Heist. Dat staat te lezen in het milieu-effectenrapport dat de Vlaamse en Nederlandse overheid hebben goedgekeurd. "Toch wil de Vlaamse regering kiezen voor de kleine uitbreiding van 120 hectare, om de negatieve gevolgen voor de landbouw enigszins te beperken", zegt Miguel Berteloot van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust, in Het Nieuwsblad.
Lees meer over:

Een uitbreiding van het Zwin met 180 hectare is de meest milieuvriendelijke oplossing voor het behoud van het natuurreservaat . Dat staat in het milieu-effectenrapport dat de Vlaamse en Nederlandse overheid hebben goedgekeurd. Maar de Vlaamse regering zou van plan zijn om de landbouwers enigszins te sparen.

De uitbreiding van het Zwin is nodig om de verzanding tegen te gaan en voor het behoud van de natuurwaarden. Volgens de plannen zal de internationale dijk helemaal verwijderd worden en komt er een nieuwe, zeewerende dijk in de Willem-Leopoldpolder. Als er een uitbreiding komt van het Zwin met 120 hectare zal daarvan zo'n honderd hectare op Vlaams grondgebied liggen en twintig hectare in Nederland. In Vlaanderen zou 89 hectare landbouwgrond opgeofferd worden.

De conclusies van het milieu-effectenrapport worden nu overgemaakt aan Vlaams minister-president Kris Peeters. Hij zal een definitieve beslissing nemen in dit dossier.

Bron: Het Nieuwsblad/VRT

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek