UGent onderzoekt voedselproductie in de ruimte
nieuwsOnderzoeksgroepen van het Centre of Excellence Food2Know van de Universiteit Gent werken samen met de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA aan een project om via gewassen zuurstof, water en voeding te produceren tijdens langdurige ruimtemissies. In een eerste fase worden de gewassen onderzocht in een gesloten labo-omgeving, later ook op ruimtestations, de Maan en zelfs Mars.
"Het project is geïnspireerd op de ecosystemen op aarde en heeft als doel de mogelijkheden te onderzoeken van het telen van gewassen zoals tarwe, aardappelen, salade, rijst en tomaten in de ruimte", zegt professor Benedikt Sas (Food2Know). "Naast het feit dat deze gewassen als voedsel kunnen dienen voor de astronauten, kunnen ze koolstofdioxide omzetten tot zuurstof en/of drinkbaar water produceren."
Eind dit jaar zullen de wetenschappers in Gent groenten telen in een afgesloten kooi onder volledig gecontroleerde omstandigheden. "Er wordt een selectie gemaakt van gewassen en parallel wordt onderzocht welk substraat of welke hydrocultuur het meest geschikt is", aldus Sas. "Verder zal berekend worden hoeveel zuurstof de planten opnemen en produceren, evenals hoeveel voedingsstoffen en water ze nodig hebben, en hoe moet worden omgegaan met meer praktische problemen, zoals het wortelen van de planten zonder hulp van de zwaartekracht."
In een later stadium zullen experimenten doorgaan op ruimtestations buiten de dampkring en vervolgens op de Maan. "Nog later, dan spreken we over een periode van 30 tot 40 jaar, zullen proeven doorgaan tijdens een reis naar Mars en uiteindelijk op Mars zelf."
Bron: Belga