Trekt Uw Plant wil handel in cocabladeren legaliseren

De Europese Coalitie voor een Rechtvaardig en Effectief Drugbeleid (ENCOD) en de Antwerpse vzw Trekt Uw Plant willen de handel in cocabladeren uit Bolivia legaliseren. Om dat te kunnen doen, zullen de organisaties op een top van de VN die eind deze week plaatsvindt in Wenen, vragen om de traditionele coca van de internationale lijst van verboden producten te schrappen. Volgens ENCOD is er niks mis met onbewerkte cocabladeren en zal een legalisering en het opstarten van handel de lokale economie ten goede komen.
10 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De Europese Coalitie voor een Rechtvaardig en Effectief Drugbeleid (ENCOD) en de Antwerpse vzw Trekt Uw Plant willen de handel in cocabladeren uit Bolivia legaliseren. Om dat te kunnen doen, zullen de organisaties op een top van de VN die eind deze week plaatsvindt in Wenen, vragen om de traditionele coca van de internationale lijst van verboden producten te schrappen.

Volgens ENCOD is er niks mis met onbewerkte cocabladeren en zal een legalisering en het opstarten van handel de lokale economie ten goede komen. Tijdens een persbijeenkomst die ENCOD en Trekt Uw Plant organiseerden, getuigde de voorzitter van de Boliviaanse cocaboeren Felix Barra over de schrijnende toestanden die het verbod op cocahandel in zijn land volgens hem hebben aangericht. Barra was enkele jaren geleden minister in Bolivia, verantwoordelijk voor de cocaproblematiek. 

"Sinds 1961 mag coca enkel nog gebruikt worden om cola te maken, terwijl de lokale landbouw in elkaar stort", aldus de Boliviaanse woordvoerder. "De recente ontwikkelingsprojecten in samenwerking met de Europese Unie helpen wel, en daarom moeten de VN ook hun duit in het zakje doen", gaat hij verder. 

Op de VN-top in Wenen zal de Boliviaanse president Evo Morales een pleidooi houden voor meer steun aan de lokale boeren, die nu al 20.000 hectare cocabladeren legaal mogen verbouwen voor inheems gebruik. Het kauwen van cocabladeren is een eeuwenoud gebruik in de Andesregio om kwaaltjes als gevolg van de grote hoogte te bestrijden.

"Na tien jaar internationale drugsbestrijding door de VN, is de productie van cocaïne met 20 procent gestegen. Er zijn meer druggebruikers dan ooit. Daarom is het tijd om het roer om te gooien en gecontroleerde handel met Zuid-Amerika te legaliseren", meent Joep Oomen, woordvoerder van ENCOD.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek