"Transvetten in voeding zijn onderschat risico"
nieuwsDit dossier verdient evenveel aandacht van de minister van Volksgezondheid als de verborgen aanwezigheid van zout en suiker in voeding, aldus woordvoerder Robert Rémy van Test-Aankoop. Te veel transvetten in voedingswaren vergroten immers de kans op hart-en vaatziekten, zo blijkt uit een studie in het wetenschappelijke blad The New England Journal of Medicine. Er zouden al gevolgen zijn bij 1 tot 3 procent van het totale aantal opgenomen calorieën. Transvetten komen vooral voor in gefrituurde producten, gebak, snacks, chips en margarines, en ook in mindere mate- in zuivelproducten en vlees. De wetenschappers achten het mogelijk om de transvetten te vervangen zonder dat de kostprijs verhoogt of het product aan kwaliteit inboet.
Volgens het Belgische bedrijf Vandemoortele worden er nochtans al heel wat inspanningen geleverd om de hoeveelheid transvetten in producten zo veel mogelijk te beperken. Eddy de Mûelenaere, algemeen directeur, bevestigt de aanwezigheid van transvetten in margarine, maar de hoeveelheid ervan zou niet meer dan 1 procent van het product bedragen. Bij gebak is het volgens de Mûelenaere moeilijker om de transvetten te beperken omdat de textuur van het product niet mag wijzigen. Ook het vervangen van transvetten door verzadigde vetten is niet de juiste oplossing, aldus de Mûelenare. Verzadigde vetten liggen immers aan de basis van andere problemen, zoals een te hoog cholesterolgehalte.(MP)
Bron: Belga