Tractoren Kerstparade: “Mooi om de samenhorigheid tussen landbouwers te zien”

Kleurrijke lichtjes, feeërieke kerstdecoratie en… robuuste tractoren, dat mag u zaterdag verwachten tijdens de Tractoren Kerstparade in Zoersel. Voor veel landbouwers is de kerststoet een jaarlijkse traditie en een moment van samenhorigheid. Zo’n 60 tractoren zullen in colonne pralen door de straten van het Kempische dorp. Ook in tal van andere Vlaamse dorpen staan er de komende dagen en weken tractorstoeten op het programma.

21 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 21 december 2023 10:28 Joris Rigo
Lees meer over:
DSC06945b

Kerstrun

Mooi versierde en verlichte tractoren trekken zaterdag 23 december tijdens de jaarlijkse Tractoren Kerstparade door de straten van Zoersel in de provincie Antwerpen. De tractorstoet wordt daar elk jaar georganiseerd door de Landelijke Gilde. “We willen met de Kerstrun graag de landbouwsector in een positief daglicht zetten. De landbouwers hebben net als andere jaren opnieuw hun uiterste best gedaan om de tractoren weelderig te versieren met lichtjes en kerstdecoratie. Dit jaar vindt in Zoersel de tiende editie plaats en zo’n 60 tractoren nemen deel aan de stoet”, klinkt het bij de organisatie.

DSC06904 (2)

Ook Jef Verheyen heeft zich ingeschreven voor de kerstparade. Hij heeft een melkveebedrijf en een hoeve-ijssalon in Zoersel. Boer Jef heeft zijn tractor versierd met zo’n honderd meter aan kleine lichtjes. “Wij hebben al elke editie deelgenomen aan de kerststoet. Het versieren van de tractor is bij ons een familieaangelegenheid. De tractor is helemaal versierd met duizenden gele lichtjes. De drie kinderen helpen met het versieren van de binnenkant van de cabine met slingers en kerstballen. Net als andere jaren zetten we dit jaar ook allemaal een kerstmuts op”, aldus de melkveehouder. De kerststoet is voor veel landbouwers een jaarlijkse traditie en een hoogtepunt van het eindejaar. “Het is heel fijn om de samenhorigheid en verbondenheid tussen de landbouwers te zien.”

De Tractor Kerstrun is 15 jaar geleden voor het eerst op touw gezet in Geel. De Landelijke Gilde van Zoersel was ook één van de eerste gemeente die een Kerstrun organiseerde. “De jaarlijkse kerstparade met tractoren werd al vaak door verschillende dorpen en gemeenten gekopieerd en gaat nu op verschillende plaatsen door. We vinden het vooral fijn dat mensen samenkomen en kunnen genieten van de feeërieke optocht”, klinkt het bij de organisatie. “Dit jaar hebben we wel enkele politiek gekleurde boodschappen en afbeeldingen moeten weren uit de stoet. We doen dat bewust omdat de optocht politiek neutraal moet blijven.” De stoet vertrekt om 17 uur aan de kerststal op Einhoven en zal een tweetal uur later terug op het beginpunt eindigen. Tijdens de stoet wordt er voor animatie gezorgd op het vertrekpunt, namelijk het kersttoneelstuk: “De vermiste geit”.

Maar Zoersel is niet het enige dorp in Vlaanderen waar colonnes verlichte tractoren doorheen trekken. Sinds de coronapandemie zijn deze kerststoeten in heel wat Vlaamse dorpen een vaste waarde geworden. Meer info over de komende tractorstoeten in de verschillende provincies vind je op de website van Landelijke Gilde.

Duizenden mensen zien verlichte kersttractoren in Hoogstraten
Uitgelicht
De bijna traditionele kerstrun van verlichte tractoren in Hoogstraten heeft zaterdag duizenden mensen gelokt. Een stoet van zo’n 100 tractoren reed van Meer tot Rijkevorsel en...
18 december 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek