Total pakt uit met tankstation voor waterstofgas

nieuws
De biobrandstoffen zijn in ons land aan de pomp nog niet doorgebroken terwijl er zich nu al concurrentie aandient. De Franse petroleumgroep Total heeft een eerste waterstofpomp geïnstalleerd in Anderlecht. Bedoeling is om op termijn autobussen te voorzien van waterstofgas. Het is slechts het derde waterstofstation ter wereld. Total profileert zich overigens ook op het vlak van biobrandstoffen. In ons land was het bedrijf vorig jaar de eerste oliemaatschappij die biodiesel verkocht.
12 juni 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:00
De biobrandstoffen zijn in ons land aan de pomp nog niet doorgebroken terwijl er zich nu al concurrentie aandient. De Franse petroleumgroep Total heeft een eerste waterstofpomp geïnstalleerd in Anderlecht. Het gaat slechts om een voorlopige installatie. Total heeft echter officiële aanvragen ingediend en hoopt de komende weken de toelatingen te verkrijgen voor een definitief tankstation. Dat schrijft de Franstalige krant L'Echo dinsdag.

De eerste waterstofpomp kadert in een project dat de groep ontwikkelt in samenwerking met BMW en The Linde Group, een van de wereldleiders in de productie en engineering van industriële gassen. Het waterstofstation in Anderlecht is slechts het derde station ter wereld. Het definitieve tankstation zal in de min of meer nabije toekomst autobussen voorzien van waterstofgas.

Total heeft zich overigens ook geprofileerd als een van de leidende ondernemingen inzake biobrandstof. Het bedrijf begon zich al in 1992 in die technologie te verdiepen. Die voorsprong werpt nu vruchten af. In ons land was Total vorig jaar de eerste oliemaatschappij die biodiesel verkocht. Met 450.000 ton biologisch benzine-additief (ETBE) en 500.000 ton biologisch diesel-additief (FAME) is Total nu een leidende producent van biobrandstof.

Total is ook betrokken bij drie projecten in Duitsland waarbij biomassa rechtstreeks wordt omgezet in brandstof - dus zonder dat er eerst olie uit geperst wordt. Bij deze biobrandstof van de tweede generatie worden planten onder hoge temperatuur verkoold, waarbij een gas vrijkomt dat weer omgezet kan worden in een vloeistof. Total is tot slot ook actief in zonne-, wind- en getijenenergie. Zo bezit de oliemaatschappij bijna de helft van Photovoltec, een producent van zonnepanelen uit Tienen.(KS)

Bron: Het Nieuwsblad/L'Echo

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek