nieuws

Witloofrolletjes en Luikse balletjes worden de ruimte ingeschoten

nieuws

Volgend jaar vertrekt de Belgische astronaut Raphaël Liégeois op ruimtemissie naar het internationale ruimtestation ISS. In zijn ruimtevoedselpakket neem hij alvast twee Belgische gastronomische klassiekers mee: witloofrolletjes met ham en kaassaus en Luikse balletjes. “Ze doen me aan thuis denken”, zegt Liégeois.

13 juni 2025 Jozefien Verstraete
ruimte_unsplash

Astronauten mogen naast het standaard ruimtevoedsel ook enkele persoonlijke gerechten kiezen, voor speciale gelegenheden. Astronaut Liégeois zal kiezen voor Luikse balletjes en witloofrolletjes met hesp en kaassaus. En ook al lijkt ruimtevoedsel ondertussen sterk op wat we op aarde eten, beide gerechten brengen in de ruimte wel enkele uitdagingen met zich mee. Zo mag de kaassaus niet te lopend zijn, zodat die niet begint rond te zweven in het ruimtestation. En aangezien het ISS geen heteluchtoven heeft, zal ook een gratinkorstje moeilijk te realiseren zijn op de witloofschotel. De Luikse balletjes mogen dan weer geen alcohol bevatten, en worden zonder frietjes geserveerd omdat er geen friteuse aan boord is. De gerechten zullen ook al goed gekruid moeten zijn, want kruiden mogen enkel mee in vloeibare vorm om rondvliegende korrels in het ruimteschip te vermijden.

Gelukkig hoeft Liégeois zich niet zelf over deze kookuitdagingen te buigen. Twee professionele Belgische koks nemen dit voor hun rekening. De maaltijden worden daarna vacuüm verpakt, zodat ze jarenlang houdbaar blijven.

Belgisch comfortfood in de ruimte

Met deze keuze schrijft Liégeois ook een klein stukje Belgische ruimtegeschiedenis. Het wordt de eerste keer dat witloof mee naar het internationale ruimtestation reist. Bovendien krijgt het gerecht een persoonlijke toets, met Orvalkaas uit de streek waar Liégeois’ familie vandaan komt. “Ik ben heel blij dat ik op deze manier een mix van Belgische producten kan meenemen”, zegt hij aan VRT NWS.

Het is nog even wachten voor Liégeois zijn Belgische gerechten in de ruimte zal kunnen proeven. Zijn vertrek naar het ISS staat gepland in augustus 2026 en zijn missie zal minstens zes maanden duren.

Konijnkoekje, honing uit De Merode, witte speculaas en Waas spek erkend als streekproduct
Uitgelicht
Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) heeft vier nieuwe streekproducten toegevoegd aan de Vlaamse lijst met erkende streekproducten. Het gaat om het Dilbeeks konij...
6 juni 2025 Lees meer

Bron: VRT NWS

Beeld: Unsplash

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek