Toolbox met 150 slimme bestrijdingstechnieken voor groenteteelt

Inagro heeft samen met experts uit heel Europa een toolbox ontwikkeld die de landbouwers in de groenteteelt moeten helpen bij het maken van keuzes van (chemische) bestrijdingstechnieken. Via het SmartProtect-platvorm kunnen boeren de meest geschikte techniek voor hun specifieke probleemsituatie opzoeken.  

17 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 17 juli 2023 16:45

SmartProtect 

SmartProtect is een instrument voor de landbouwers om slimmere bestrijdingstechnieken toe te passen voor openlucht- en serregroenten. Omdat er zoveel verschillende bestrijdingsmethodes bestaan kunnen boeren dankzij het project een overzicht raadplegen van 150 gewasbeschermingstechnieken, onderverdeeld in vier categorieën: toepassingstechnieken, beslissingsondersteunende systemen, diagnose- en detectietechnieken en diverse monitoringstechnieken. 

 Voor de groentetelers is het ook mogelijk om een overzicht van de bestrijdingstechnieken per gewas te bekijken. Die zijn onderverdeeld in zeven infofiches: kolen, wortelen, tomaat, komkommer, sla, ui/prei of paprika. Bij elke techniek staat beschreven hoe ze werkt en hoe je ze kan inzetten. De database wordt de komende vier jaar up-to-date gehouden. Nieuwe technieken worden toegevoegd en minder interessante verwijderd. 

 “Dankzij het project ‘SmartProtect’ konden we alle beschikbare geïntegreerde gewasbeschermingstechnieken (IPM) uit Europa vergelijken en beoordelen. We vertaalden onze kennis naar praktische instrumenten zoals een zoekmachine en infofiches die landbouwers een goed overzicht geven van wat er op de markt is. Op die manier stimuleren we hen om deze innovatieve technieken te implementeren”, vertelt Sabien Pollet, onderzoeksleider tuinbouw open lucht bij Inagro. 

 

Innovatieve technieken 

Onder het breed scala van beheersingsmethoden binnen een IPM-context vallen ook uv-behandelingen. De uv-behandelingen zijn al gekend in de aardbeienteelt, maar hebben ook hun toepassing in de openlucht waar de bestrijding van echte meeldauw ook noodzakelijk is bij courgette, wortelen en kolen. 

Inagro experimenteert al een tijdje met de bestrijding van witziekte in de courgettenteelt aan de hand van uv-licht. Volgens de organisatie zijn de resultaten veelbelovend en betekent het dat uv-licht ook in de groenteteelt kan ingezet worden als innovatieve gewasbescherming. 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek