Tongerse Biopower genoemd als spil in Limburgse mestfraude

Het Tongerse bedrijf Biopower en een zusterbedrijf in Geel worden genoemd als spil in de Limburgse mestfraudezaak. De mestverwerker zou gesjoemeld hebben bij de staalnames. Hierdoor zou hij zich verrijkt hebben en illegaal digestaat hebben afgevoerd. Dit maakt het Limburgse parket bekend. Sinds de federale politie in november 2021 invallen deed bij een aantal mestverwerkingsbedrijven in Limburg loopt er een onderzoek naar mestfraude.

27 juni 2022  – Laatste update 27 juni 2022 17:20
Lees meer over:

Sinds november 2021 loopt er een grootschalig onderzoek naar mestfraude in de provincie Limburg. Directe aanleiding was de inval van de Federale Gerechtelijke Politie Limburg samen met experts van de Mestbank en de milieu-inspectie bij een tiental bedrijven in de mestsector in Tongeren, Bocholt, Geel en Beveren. Daarbij werden ook mensen gearresteerd op verdenking van illegale handel in digestaat.

Ruim een half jaar later denkt het parket van Limburg bewijzen in handen te hebben. Het wijst met de beschuldigende vinger naar het Tongerse bedrijf Biopower, dat jaarlijks 60.000 ton aan biomassa verwerkt. Door het vergistingsproces ontstaat er een restproduct, digestaat genoemd. Dit digestaat kan dienen als meststof voor landbouwgewassen. De afvoer van digestaat is gehouden aan strenge regels rondom onder andere stikstof- en fosfor gehalte, dit om overbemesting tegen te gaan.

Overbemesting en verrijking

Juist met deze gehaltes zou gesjoemeld zijn. “Het onderzoek heeft aangetoond dat er mogelijk manipulaties zijn gebeurd bij de periodieke officiële staalnames van het digestaat bij Biopower (en een zusterbedrijf in Geel)”, aldus het bij het parket van Limburg. De manipulaties van de staalnames zouden als doel hebben meer digestaat te kunnen afvoeren.

Hierdoor heeft er overbemesting plaatsgevonden – het parket wijst op de nadelige gevolgen voor het milieu - en tevens zou Biopower zich op deze manier verrijkte hebben. Het parket van Limburg spreekt in haar perscommuniqué nog wel in de voorwaardelijke wijs. “Het onderzoek wordt verdergezet door de federale politie Limburg in overleg met de mestbank”, verklaart het.

Sven Bogaerts, zaakvoerder van Biopower, wilde niet ingaan op de beschuldigingen. "Zelf hebben we nog geen informatie van het parket gekregen, waardoor we dus ook geen inzicht hebben in het dossier", klinkt het.

Opnieuw gerechtelijke actie naar mestfraude
Uitgelicht
In Limburg en Antwerpen hebben opnieuw huiszoekingen plaatsgevonden bij mestverwerkingsbedrijven. Het onderzoek zou zich vooral richten op onregelmatigheden in mesttransport....
17 november 2021 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek