Opnieuw gerechtelijke actie naar mestfraude

In Limburg en Antwerpen hebben opnieuw huiszoekingen plaatsgevonden bij mestverwerkingsbedrijven. Het onderzoek zou zich vooral richten op onregelmatigheden in mesttransport. Ook de Mestbank van de Vlaamse Landmaatschappij en de afdeling Handhaving van het Departement Omgeving waren bij de gerechtelijke actie aanwezig.

17 november 2021  – Laatste update 17 november 2021 20:23
Lees meer over:

Volgens De Standaard gaat het om een vijftal bedrijven, onder meer in Geel, Tongeren en Bocholt. De bedrijven zijn actief in mestverwerking, productie van biogas en transport. Uit informatie die De Tijd kreeg, zou het gaan om Agrogas in Geel, Biopower in Tongeren en Upgrade Bio-Energy in Beveren en zou het onderzoek gericht zijn op onregelmatigheden in mesttransport. De gerechtelijke actie is nog aan de gang, maar de woordvoerder van VLM bevestigde al aan de kranten dat de Mestbank betrokken is bij de huiszoekingen.

Vlaams omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA) bevestigt dat er een grootschalige gerechtelijke actie naar mestfraude werd uitgevoerd onder leiding van het parket van Limburg. “Deze actie werd voorbereid in samenwerking met de Mestbank. Bij de huiszoekingen zijn medewerkers van de Mestbank gevorderd door de onderzoeksrechter om de politiediensten te ondersteunen als expert. Daarnaast namen ook medewerkers van het departement Omgeving aan de actie deel”, zo laat de minister weten.

Nog intensere controles

Volgens haar is de actie het resultaat van aanwijzingen van onwettige praktijken gerelateerd aan de Vlaamse milieu- en mestwetgeving. “Onze handhaving stopt na vandaag niet”, stelt Demir. “Integendeel, we gaan nog meer en nog intenser controleren op mestfraude. Het is belangrijk dat iedereen in de sector beseft welke verantwoordelijkheid men draagt voor ons leefmilieu en de gezondheid van de Vlaming.”

Ze noemt mestfraude dan ook "een aanslag op ons leefmilieu". "Onze milieuwetgeving is er om Vlaanderen en alle Vlamingen die er leven te beschermen. Elke overtreding hiervan is puur crimineel gedrag, brengt ons milieu en de gezondheid van alle Vlamingen in het gedrang en moet, zonder pardon, bestraft worden", meent de minister.

Onze handhaving stopt na vandaag niet. Integendeel, we gaan nog meer en nog intenser controleren op mestfraude

Zuhal Demir - Vlaams minister van Omgeving (N-VA)

Om het belang van het onderzoek niet te schaden wil de minister geen verdere details geven over de verdere inhoud van de dossiers, alsook de identiteit van de betrokkenen. “De verdere communicatie ligt in handen van het parket”, klinkt het.

VLM controle Mestbank_VLM

11 personen meegenomen voor verhoor

Het parket van Limburg bevestigde in de late namiddag dat er huiszoekingen zijn gebeurd in Tongeren, Geel, Beveren en Bocholt. “Het gaat om een onderzoek naar mogelijke grootschalige fraude bij de illegale handel van digestaat, een restproduct bij mestverwerking”, aldus het parket. Er zouden voorlopig 11 personen zijn meegenomen voor verhoor. “Ze behaalden mogelijk illegale economische voordelen. Ook kan er sprake zijn van een ecologisch nadeel en gevaar voor de volksgezondheid door de overbemesting van landbouwpercelen en het illegaal afzetten van digestaat”, aldus nog het parket.

Het gaat om een onderzoek naar mogelijke grootschalige fraude bij de illegale handel van digestaat, een restproduct bij mestverwerking

Parket Limburg

Boerenbond laat in een persbericht weten dat fraude ontoelaatbaar is en dat dit hard moet aangepakt worden. "Dergelijke praktijken besmeuren het imago van de ganse sector en doen de inspanningen voor een betere waterkwaliteit teniet", klinkt het. De landbouworganisatie wijst erop dat regels gelden voor iedereen. "Het gedrag van frauderende enkelingen ondergraaft niet enkel het ganse mestbeleid, maar dreigt er ook voor te zorgen dat aan de ganse sector nog maar eens bijkomende verplichtingen worden opgelegd. Dat is ontoelaatbaar", stelt voorzitter Sonja De Becker.

Eerdere gerechtelijke actie in februari

De gerechtelijke actie zou geen verband houden met de 32 huiszoekingen die in februari van dit jaar plaatsvonden in de mestverwerkingssector in Vlaanderen en Nederland. Daarbij werden 17 mensen opgepakt. Volgens het gerecht was er toen sprake van grootschalige fraude met mest, onder meer door het uitvoeren van grote aantallen niet-geregistreerde mesttransporten en het manipuleren van analyseresultaten van staalnames van mest. Ook werden niet aangegeven afvalstromen verwerkt in de installaties waar mest wordt vergist.

Het onderzoek concentreerde zich toen op de bedrijven van de Groep Quirynen in Merksplas en op Fertikal in Kallo. Dat laatste bedrijf is één van de grootste mestverwerkers van Europa en verloor kort nadien zijn vergunning.

Tientallen huiszoekingen in Vlaanderen in onderzoek naar grootschalige mestfraude
Uitgelicht
In Vlaanderen én in Nederland vonden donderdagochtend 32 simultane huiszoekingen plaats in het kader van een grootschalig en internationaal onderzoek rond mestfraude. Dat meld...
11 februari 2021 Lees meer

Bron: De Standaard / De Tijd / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek