Tomatentelers met WKK-installatie leggen goede cijfers voor

Dankzij intensieve teeltmethodes, moderne productiesystemen en kwaliteitsvolle producten leggen tomatenbedrijven sterke bedrijfsresultaten voor. Warmte-krachtkoppelingsinstallaties (WKK), productdiversificatie, assimilatiebelichting en jaarrond productie spelen hierin een belangrijke rol. Dat blijkt uit een nieuw rapport over de Vlaamse tomatenteelt door het departement van Landbouw en Visserij waarbij tomatenbedrijven met een WKK-installatie werden bestudeerd.

28 januari 2021  – Laatste update 28 januari 2021 10:04
Lees meer over:

Uit de analyse van de resultaten van bedrijven uit het Landbouwmonitoringsnetwerk (LMN) in de periode 2014-2018 blijkt dat een gemiddeld tomatenbedrijf met 3,3 hectare tomaten een totale opbrengst heeft van 2,3 miljoen euro. De totale variabele kosten bedragen 1,0 miljoen euro en de totale vaste kosten komen neer op gemiddeld 0,8 miljoen euro per bedrijf. Op een gemiddeld tomatenbedrijf werken gemiddeld 18 arbeidskrachten, waarvan 15 externe arbeidskrachten.

470.000 euro familiaal inkomen

De onderzoekers van het departement Landbouw en Visserij becijferden mede op basis hiervan dat een gemiddeld tomatenbedrijf uit de steekproef een familiaal arbeidsinkomen van 1.428 euro per are genereert. Gezien de gemiddelde bedrijfsoppervlakte komt dit neer op een gemiddeld familiaal inkomen van ruim 470.000 euro, oftewel ruim 170.000 euro per gezinslid.

In Vlaanderen zijn er een 160-tal professionele tomatentelers actief met een totaal serreareaal van meer dan 500 hectare. Driekwart van de teelt gebeurt in de provincie Antwerpen. In 2019 werd 227.000 ton tomaten verhandeld via de tuinbouwveilingen tegen een gemiddelde prijs van 0,75 euro per kilogram. De meest geproduceerde tomaten zijn trostomaten en losse tomaten, maar specialty tomaten zijn bezig aan een opmars.

Belichte teelt in de lift

De productie voor de versmarkt draait op volle toeren van april tot oktober, met een piek in juni en juli, het traditionele tomatenseizoen. In de winter ligt de productie veel lager, maar is de prijs hoger. België is een netto-exporteur van tomaten. In de EU is België de negende grootste producent en de vierde grootste exporteur van tomaten. De belichte teelt, die jaarrond productie van tomaten mogelijk maakt, wordt geschat op 20 procent van de totale productie, maar dit percentage zit in de lift.

In het rapport wordt een belangrijke rol in de goede bedrijfsresultaten toegeschreven aan de zogenaamde WKK-installaties die zelf elektriciteit en warmte opwekken, voornamelijk uit aardgas. De gezamenlijke productie van elektriciteit en warmte is efficiënter dan de opwekking van elk apart. Hierdoor wordt er primaire energie bespaard, wat een voordeel oplevert qua kosten, maar ook bijdraagt aan het Vlaams energie- en klimaatbeleid. De energieproductie door WKK-installaties wordt daarom deels ondersteund in de vorm van warmtekrachtcertificaten.

De tomatenteler kan deze warmtekrachtcertificaten verkopen. Verder verkopen veel tomatenbedrijven met een WKK-installatie de elektriciteit die ze zelf niet nodig hebben op het stroomnet. De WKK-installatie produceert dus elektriciteit en warmte voor de tomatenteelt, maar genereert ook bijkomende inkomsten door de verkoop van eigen elektriciteit en warmtekrachtcertificaten.

Inkomen in 2020 minder rooskleurig

Experts stellen dat het telersinkomen op dit moment zeker minder rooskleur is dan de onderzoekers uitzochten voor de periode 2014-2018. “2020 was geen goed jaar voor de tomatenteelt”, vertelt Franky van Looveren, teeltadviseur bij Tomeco, een telersgroep die aan de veiling in Hoogstraten verbonden is en in totaal 80 hectare tomatenteelt onder glas vertegenwoordigt. De Tomeco-telers beleveren gezamenlijk een aantal retailers. Door samen te werken en  teeltplannen af te stemmen, kunnen zij jaarrond leveringen garanderen.

Van Looveren vertelt dat de prijzen in 2020 slecht waren. “Vooral in de zomer. Ik heb veel bedrijven gehoord die hierdoor geen winst gemaakt hebben.” Waar de tegenvallende prijzen mee te maken hebben, durft de teeltadviseur niet met zekerheid te zeggen. “Misschien dat de export door corona wat minder goed verliep”, gist hij. Van Looveren beaamt dat de het aandeel van de belichte teelt in de lift zit. “In de winter kun je nog een meerwaarde bieden en betere prijzen ontvangen."

Het volledige rapport kan je hier lezen.

Bron: Jerom Rozendaal

Beeld: WikiCommons Goldlocki

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek