header.home link

Tomaat draait grootste omzet bij groenten

Bijna 20 procent van de supermarktomzet bij verse groenten in België komt van tomaten. Daarna volgen uien en witloof in het lijstje van beste omzetmakers. Bij fruitsoorten is banaan de koploper. Dat blijkt uit informatie van het Nederlandse GroentenFruit Huis op basis van NielsenIQ-data.

19 april 2023  – Laatste update 19 april 2023 15:06
Lees meer over:
supermarkt-tomaat-retail-winkel-1250

Hoge notering voor witloof

In tegenstelling tot Nederland staat witloof bij ons in de top drie op vlak van supermarktomzet. Belgen geven zo meer uit aan witloof dan aan bijvoorbeeld paprika's en champignons. In het fruit zorgen de banaan, appel en aardbei voor de belangrijkste omzet in de Belgische supermarkt. Hierna volgt kiwi. Peer valt met plaats 11 net buiten de top tien. Verder valt op dat mango bij ons minder goed scoort dan bij onze noorderburen.

Gesneden groenten

60 procent van de verkochte gesneden groenten in supermarkten waren salades, goed voor een omzet van ruim 160 miljoen. Overige groenten zoals roerbakgroenten zijn goed voor 17 procent van de omzet. Hierna volgt rauwkost met een aandeel van 11 procent.

Biologisch aandeel daalt

Het aandeel biologisch verse groenten kwam in 2022 uit op negen procent. Dat is één procent minder dan in 2020. Bij het fruit waren de biologische varianten goed voor zes procent van de omzet afgelopen jaar. Ook hier zakte het aandeel biologisch vergeleken met 2021 en 2020.

Gemaksgroenten zoals bijvoorbeeld conserven , voorgemaakte pakketten en mixen doen het beter in Nederland dan in België. Zo is in Nederland ruim 35 procent van de totale supermarktomzet van voorgesneden groenten. In België gaat het maar om 13 procent.

Inflatie zet druk op de aankopen van groenten en fruit in 2022
Uitgelicht
Vorig jaar kocht de Belg gemiddeld 37 kilogram verse groenten voor 110 euro. Dit is vijf procent minder in volume in vergelijking met twee jaar geleden. Ook de aankopen van ve...
7 april 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek