Tewerkstelling in Vlaamse visserijsector op tien jaar tijd met 23 procent gedaald

De tewerkstelling in de visserijsector blijft dalen. Dat blijkt uit cijfers van minister van Werk Jo Brouns (cd&v) op vraag van Frieda Verougstraete-Deschacht (Vlaams Belang). Op tien jaar tijd ging het aantal werknemers met 23,5 procent omlaag. In 2010 waren er in de Vlaamse visverwerkende sector nog 843 VTE's (voltijdse equivalenten) actief, in 2020 was dit aantal al gereduceerd tot 646.

24 november 2022  – Laatst bijgewerkt om 24 november 2022 20:55
Lees meer over:

Het aantal vacatures in de visserijsector nam tegelijk toe, al raakten ze steeds moeilijker ingevuld. In 2021 werden meer dan 200 vacatures bij de VDAB gemeld. In 2016 waren dat er nog maar 38. In 2022 raakten tot en met de maand september nauwelijks 2 vacatures ingevuld, terwijl er al 11 geannuleerd moesten worden. 

Ook het aantal cursisten voor de visserij-opleidingen bij de VDAB is in vrije val. Voor de opleidingen tot visfileerder, vislosser en vissorteerder heeft zich in 2022 niemand ingeschreven. Vorig jaar ging het nog om 11 cursisten en in 2018 nog om 46.

Het Vlaams Belang betreurt de achteruitgang van de visserijsector. "Onze visserijsector is al zeker niet de grootste, maar op deze manier zal hij op termijn helemaal verdwijnen", zegt Verougstraete- Deschacht. "De sector wordt door de Vlaamse regering te weinig in de kijker gezet. Hij moet meer gepromoot worden om ervoor te zorgen dat hij een volwaardige partner wordt in een betaalbaar en duurzaam voedselbeleid."

Op 20 jaar tijd is aantal vissersboten aan Belgische kust gehalveerd
Uitgelicht
Sinds 2000 is het aantal vissersboten aan de Belgische kust met bijna de helft afgenomen, zo blijkt uit cijfers die het Vlaams parlementslid Frieda Verougstraete-Deschacht (Vl...
10 augustus 2022 Lees meer

Beperkte toegang van EU-vissersvaartuigen tot nationale wateren met 10 jaar verlengd

Het Europees Parlement heeft de bestaande beperkingen voor Europese vaartuigen die in de nationale territoriale wateren van andere EU-landen vissen, bevestigd. De bestaande regeling werd met tien jaar verlengd.

Dat betekent dat lidstaten de toegang van EU-vissersvaartuigen van andere lidstaten tot hun nationale territoriale wateren binnen 12 zeemijl van hun kust kunnen beperken. Alleen vaartuigen die traditioneel in dat gebied vissen, krijgen nog toegang. Dit zal de lidstaten in staat stellen de visserijdruk in bepaalde gebieden te verminderen en de lokale economische en kleinschalige activiteiten langs hun kusten in stand te houden.

Volgens Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere (cd&v) is hiermee het verbod op Belgische boomkorvissers tot Franse wateren definitief afgewend. “Dat is voor de Vlaamse visserij een cruciaal gegeven”, stelt hij.

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek