Tessenderlo doet nog beter dan verwacht

Chemiegroep Tessenderlo verwacht dat haar winst dit jaar in lijn zal liggen met die van vorig jaar, ondanks de grote onzekerheid door onder meer de oorlog in Oekraïne.

29 maart 2022  – Laatst bijgewerkt om 29 maart 2022 18:00
Lees meer over:

Tessenderlo, dat voor een groot stuk in handen is van ondernemer Luc Tack, is onder meer actief in meststoffen en bio-reststoffen. Het bedrijf kon de omzet vorig jaar boven de 2 miljard euro trekken, een stijging met bijna 20 procent. Dat is fors meer dan verwacht, met dank aan hogere verkoopprijzen.

De aangepaste ebitda-winst (dat is de winst voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) steeg meer dan 12 procent tot 354 miljoen euro, ook beter dan verwacht. Netto rest 188 miljoen euro winst, bijna een verdubbeling. 

Tessenderlo verwacht veel onzekerheid dit jaar, onder meer door het conflict in Oekraïne, en moeilijkheden in de toeleveringsketen. Zo wijst de groep erop dat het grondstoffen voor meststoffen koopt in Rusland en Wit-Rusland. Desondanks verwacht de groep dat de aangepaste ebitda-winst in lijn zal liggen met die van 2021.

Ook Picanol, de industriële groep van Luc Tack die een meerderheidsbelang heeft in Tessenderlo,  zet sterke resultaten neer. De omzet steeg een kwart, tot 2,74 miljard euro, de aangepaste ebitda-winst steeg 19 procent naar 430 miljoen euro en netto steeg de winst 190  procent naar 160 miljoen euro. De maker van onder meer weefmachines kon profiteren van het herstel van de wereldmarkt voor machines na de coronacrisis. Ook Picanol waarschuwt voor een hoge mate van onzekerheid, en verwacht dat de ebitda-winst dit jaar lager zal liggen dan vorig jaar.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek