Teler aardbeienplantgoed rolt biologisch concept uit

Dataflor, veredelaar van chrysanten en teler van aardbeien jongplantgoed, rolt dit jaar zijn concept van biologische aardbeienplanten in een duurzame verpakking verder uit. Sinds vorig jaar beschikt het over een biologisch label, maar de verstoorde marksituatie door corona stond een succesvolle introductie in de weg.

12 februari 2021  – Laatste update 12 februari 2021 21:08
Lees meer over:
S_IMG_9807

“Door corona was onze teelt ernstig verstoord. Doordat de tuincentra lange tijd dicht moesten, moesten we aardbeienplanten langer op stock houden en zijn we een teeltronde misgelopen”, vertelt Dataflor medezaakvoerder Wouter David. Momenteel draait het bedrijf uit Zonnebeke overuren met het inpotten, waarna het jongplantgoed na een opkweek van tien tot twaalf weken naar de tuincentra gaat voor verkoop aan particulieren.

“Mensen hechten steeds meer belang aan biologisch eten. Maar dan moet je bij de basis starten, bij het plantgoed. Als dat niet biologisch is, maak je in feite een valse start", verklaart hij het idee achter de biologische aardbeienplanten dat enkele jaren geleden ontstond. Acht procent van de productie bestaat inmiddels uit biologische planten. Het verkoopseizoen loopt van maart tot september.

Alle stappen verlopen biologisch

Alle stappen in de teelt verlopen biologisch. Dataflor schaft het biologisch gecertificeerde uitgangsmateriaal aan in Frankrijk, waarna de plantjes worden opgepot in biologische potgrond en biologische afbreekbare potten. Voor de biologische teelt is een afzonderlijke ruimte gereserveerd in de serre die in totaal 8.500 vierkante meter groot is.

Voor de teelt wordt gewerkt met oudere variëteiten van aardbeiplanten. "Deze zijn weerbaarder voor ziektes en dus beter geschikt voor biologische teelt", zegt de teler. Volgens de regels van het spel mag er tijdens de teelt, die twaalf tot veertien weken duurt, alleen met biologische bestrijdingsmiddelen gewerkt worden. Door het biologische uitgangsmateriaal liggen de teeltkosten tot 30 procent hoger.

IMG_9808

Behalve de biologische teelt, zijn ook ander zaken aan het eindproduct duurzaam. "Het label dat gebruikt wordt en de tray zijn van karton en zijn 100 procent recycleerbaar. Ook de pot is biologisch afbreekbaar en wordt binnen de drie à vier maanden door de grond opgenomen", vertelt de teler die met deze informatie ook uitpakt op het informatieblad dat meegeleverd wordt bij de planten.

Wetgeving stond biologische label niet toe

“De eerste proeven dateren van begin 2019”, vertelt Wouter. Alhoewel alle stappen biologisch verlopen, kwam het product lange tijd niet in aanmerking voor het biologische label. “Volgens de biologische wetgeving moeten biologische producten in de volle grond geteeld worden en dat is voor onze aardbeienplanten, die nog overgepot moeten worden naar tuinen, niet mogelijk.” Na de nodige onderhandelingen op nationaal niveau, met tussenkomst van Boerenbond, verkreeg Dataflor begin vorig jaar toch het biologische label.

“Maar door corona hebben we het volle potentieel van de biologische aardbeienplanten nog niet kunnen meten”, aldus de West-Vlaming. Doordat de tuincentra enkele weken gesloten waren, bleven de planten langer op het bedrijf en kon er geen tweede ronde opgezet worden. “Na de heropening van de tuincentra verliep de verkoop goed, maar hebben we het volumeverlies niet kunnen compenseren.”

Dit jaar moet de lakmoesproef vormen. Uit de verkopen van vorig jaar kan David naar eigen zeggen wel opmaken dat de biologische producten beter aanslaan in Wallonië en Noord-Frankrijk. “Daar staat men blijkbaar verder op het gebied van biologisch bewustzijn. In Vlaanderen lijkt toch de prijs nog mee te spelen bij het koopgedrag van mensen”, besluit hij.

dataflor-wouterdavid-1250

Alhoewel Dataflor momenteel vanaf de jaarwisseling op volle toeren draait in de productie van aardbeienplanten, was deze teelt oorspronkelijk niet de hoofdactiviteit. Dat is namelijk de teelt, veredeling en vermeerdering van potchrysanten. De combinatie met aardbeiplantenteelt is niet zo gek als het klinkt. Veel telers in de buurt combineren de chrysantenteelt met een gewas die in de winter zonder bijverwarming in de kassen gedijt.

Ook in de chrysantenteelt probeert Dataflor biologische innovaties door te voeren. Zo voerde het recent een proef uit met biofolie, een zwarte folie die over de grond wordt gelegd en waardoor de planten in de grond worden gezet. "De biofolie zorgt voor het verminderen van de onkruiddruk, waardoor je minder vaak moet spuiten", zegt Wouter David. "Daarnaast zorgt de folie voor een opwarming van de grond en heb je minder meststoffen nodig." Een andere voordeel hierbij is ook dat de potten proper blijven, wat de consument dan weer belangrijk vindt.

Daarnaast is Dataflor ook bezig met het toevoegen van bacteriën en schimmels in de chrysantenteelt. Hierdoor worden de planten weerbaarder tegen wortelziekten zoals onder andere Verticilium.

Bron: Jerom Rozendaal

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek