nieuws

"Te vroeg om definitieve conclusies te trekken"

nieuws
Volgens minister-president Kris Peeters is het voorlopig nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken over de gevolgen van het treinongeval in Wetteren op de omliggende landbouwteelten. Het is wachten op de onderzoeksresultaten van het federaal Voedselagentschap. Voor Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche was de giframp een "dioxinecrisis in het klein".
16 mei 2013  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:22

Volgens minister-president Kris Peeters is het voorlopig nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken over de gevolgen van het treinongeval in Wetteren op de omliggende landbouwteelten. Het is wachten op de onderzoeksresultaten van het federaal Voedselagentschap. Voor Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche was de giframp een “dioxinecrisis in het klein”.

Op vraag van CD&V-parlementslid Tinne Rombouts, schetste Vlaams Landbouwminister Kris Peeters welke gevolgen de giframp in Wetteren had en heeft voor de lokale landbouwers. Daarbij benadrukte Peeters dat er geen voorbarige conclusies mogen worden getrokken, maar dat de wetenschappelijke onderzoeksresultaten van het FAVV afgewacht moeten worden: "Op basis van de analyses zal het FAVV dan de passende voorlichtingsmaatregelen nemen en zal er worden gecommuniceerd over de voedselveiligheid, dieren- en plantengezondheid."

Wat de hinder voor de boeren zelf betreft, wist Peeters te vertellen dat het tijdelijk niet mogen betreden van productiepercelen wanneer teeltmaatregelen moeten worden genomen, zoals snoeiwerken of gewasbescherming, bemesten of zaaien, gevolgen kan hebben voor teelten, met blijvende schade tot gevolg. "Indien er schade wordt vastgesteld, kunnen de gemeentelijke schadecommissies worden bijeengeroepen om volgens de gangbare procedure de schade vast te stellen en vast te leggen in een proces-verbaal", zo zegt Peeters.

Wat de schade betreft, is voedselveiligheid prioritair: "Ook voor de teelten en producten die door de ramp en het vrijkomen van toxische stoffen niet in de voedselketen of het handelscircuit terecht mogen komen – wat de eerste belangrijke zorg is – volgen we de analyseresultaten van het FAVV af." Over het lot van een zelfoogstboerderij die in het risicogebied ligt, spreekt Peeters zich niet uit: "Mijn administratie pleegt overleg met de verantwoordelijke van de zelfoogstboerderij. Samen met BioForum wordt er gekeken welke passende maatregelen kunnen worden genomen."

Ook Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche laat zijn licht schijnen op de gebeurtenissen in Wetteren. Daarbij prijst hij de aanpak van provinciaal gouverneur Jan Briers, die "het hoofd koel hield en overeind is gebleven in de mediastorm". Verder beseft ook Vanthemsche dat het nog even wachten is om de juiste impact van de ramp op het leefmilieu en op de betrokken land- en tuinbouwbedrijven in te schatten. "Boerenbond heeft zich voortdurend geïnformeerd en leden die getroffen werden bijgestaan met advies. De giframp was er één met heel veel onzekerheden en onverwachte wendingen, een dioxinecrisis in het klein", aldus Vanthemsche.

Bron: eigen verslaggeving/Boer&Tuinder

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek