Tavernier waarschuwt tegen inenting bij particulieren
nieuwsIn een mededeling zegt Tavernier de bezorgdheid van individuele pluimveehouders te begrijpen. Het vooruitzicht dat ook hun pluimvee door de ziekte zou worden getroffen is weinig bemoedigend, aldus Tavernier. Individuele vaccinatie biedt hier geen antwoord op. "Dit zou betekenen dat een ziek dier niet meer kan herkend worden en de ziekte zich veel sneller zou kunnen verspreiden".
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt er voor dat ook de menselijke gezondheid kan worden bedreigd", vervolgt Tavernier, indien wij er niet in slagen de vogelpest te stoppen. Wie zelf drager is van het menselijke griepvirus en besmet wordt met het dierlijke virus zou bron kunnen worden van een nieuwe gevaarlijke griepvariant. De WHO heeft ons land gevraagd de ziekte zo snel mogelijk in te dijken.
Er is, aldus Tavernier, geen alternatief voor de strenge aanpak. De minister wijst daarom vragen om af te stappen van het huidige beleid van isoleren en ruimen en te kiezen voor individuele vaccinatie, van de hand.
"Enkel indien dieren - zoals het geval is in de dierentuinen - voor geruime tijd in quarantaine kunnen worden geplaatst en hun verzorgers zelf ingeënt zijn en zich aan uiterst strikte regels houden, kan inenting een individuele oplossing bieden. In het geval van particulieren kan aan deze voorwaarden niet worden voldaan", stelt Tavernier
Met zijn standpunt gaat de minister in tegen de vraag van onder meer verenigingen van telers en houders van historische pluimveerassen. Als de vogelpest blijft uitdeinen, riskeren een aantal zeldzame kippen-, eenden- en ganzenrassen te verdwijnen bij de opruimingsacties. Deze vrijetijdsfokkers zien in individuele vaccinaties een uitweg om hun zeldzame exemplaren aan de ruimingen te onttrekken.
Lees ook: geVILT: "Europese veestapel was nog nooit zo gezond"
Bron: Belga