header.home link

Syngenta wil met bodeminsectenscanner inzicht verwerven in bodemkwaliteit

20 juni 2022

Syngenta heeft een bodeminsectenscanner in gebruik genomen op haar proefboerderij Interra Farm in Ittre. “Het is onze ambitie om met deze autonome sensor de daadwerkelijke impact van landbouwpraktijken op de bodemkwaliteit in beeld te brengen”, zegt Edward van der Linden van Syngenta.

Lees meer over:
Edward van der Linden met Bodeminsectensensor_aangepast

Het bedrijf heeft de bodemscanner laten ontwikkelen in samenwerking met het Hongaars Instituut voor Bodemkunde (ATK). De scanner bevindt zich nog in onderzoeksfase en zal de komende tijd in de praktijk getest worden op de Interra Farm die uitgebaat wordt door Christophe Jolly. “We willen vooral de toepasbaarheid van deze technologie in de dagelijkse landbouwpraktijk nagaan”, klinkt het.

De bodeminsectenscanner meet aan de hand van simpele bodemmonsters de aanwezige mijten en springstaarten, de belangrijkste biologische indicatoren van bodemkwaliteit. “Wat de tool uniek maakt, is dat de software achter de sensor hiermee de bodembiologische kwaliteit en de stabiliteit van ecosystemen analyseert”, legt professor Miklos Dombos van het Hongaars Instituut voor Bodemkunde uit.

Landbouwer Christophe Jolly is tevreden dat hij met deze bodemsensor aan de slag kan gaan. “De bodemkwaliteit is voor mij als teler essentieel. Alles begint met een goede bodem”, legt hij uit. “Met deze scanner kan ik gaan meten wat de daadwerkelijke impact is van verschillende landbouwpraktijken op mijn bodem. Is er bijvoorbeeld een verschil tussen de bodemkwaliteit van mijn biologische en mijn conventionele percelen? En wat is het effect van de grondbewerking die ik toepas op het bodemleven? Deze scanner kan me daar meer inzicht in verschaffen.”

Bodeminsectenscanner

Edward van der Linden, New Farming Technology Lead Benelux bij Syngenta, is tevreden dat de scanner nu in de praktijk getest kan worden. “Accurate, in-field data die de werkelijke impact op bodemleven meten, zijn onmisbaar om oplossingen te ontwikkelen die de biodiversiteit en de bodemgezondheid in de landbouw verbeteren. Dat is wat we bij Syngenta willen doen. We zijn tevreden dat deze bodeminsectenscanner een eerste stap kan vormen op weg naar die verbeterde meetbaarheid.”

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Syngenta

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek