Suikerprijs op hoogste niveau in jaren

Op de termijnmarkten van Londen, New York en India heeft de prijs van ruwe en geraffineerde suiker het hoogste niveau sinds jaren bereikt. De prijs van suiker wordt omhooggedreven door de angst voor tegenvallende oogsten in India als gevolg van onvoldoende regenval tijdens de moesson.
6 augustus 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Op de termijnmarkten van Londen, New York en India heeft de prijs van ruwe en geraffineerde suiker het hoogste niveau sinds jaren bereikt. De prijs van suiker wordt omhooggedreven door de angst voor tegenvallende oogsten in India als gevolg van onvoldoende regenval tijdens de moesson.

Verwacht wordt dat er dit oogstjaar, dat tot eind september loopt, negen procent minder suiker uit suikerriet kan geraffineerd worden in vergelijking met vorig jaar. Dat geldt met name voor de provincie Maharashtra, waar de meeste Indiase suiker vandaan komt. India is wereldwijd de grootste verbruiker en de op één na grootste producent van suiker. Het komende seizoen zou het land 5 miljoen ton suiker importeren, bijna een verdubbeling in vergelijking met het afgelopen jaar.

In een rapport schrijft de Nederlandse Rabobank dat de suikerconsumptie ondanks de economische crisis op peil blijft. Bijna driekwart van de mondiale vraag concenteert zich in groeimarkten, terwijl de meeste suiker in industrielanden geconsumeerd wordt via eten en drinken. De consumptie van die producten is niet erg gevoelig voor inkomensschommelingen, luidt het.

Tegelijkertijd ziet het er niet naar uit dat de suikerproductie het komende anderhalf jaar flink zal stijgen. Dat heeft Peter Baron, de directeur van de International Sugar Organisation, gezegd op een symposium van de American Sugar Alliance. Volgens hem is de stagnatie het gevolg van de financiële crisis, waardoor bijvoorbeeld in Brazilië kredieten veel moeilijker te verkrijgen zijn. In landen zoals China, Pakistan, Thailand en de Filippijnen zou de suikerproductie wel groeien.

Baron verwacht dat de suikerconsumptie in 2010/2011 zal stijgen tot 171 miljoen ton. De productie zal dat niveau allicht niet kunnen bijbenen, verwacht hij. 

Bron: Financieele Dagblad/Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek