Studie: Bomen aanplanten op verkeerde plaatsen kan klimaatverandering net verergeren

Een boom planten heeft is meestal goed voor het klimaat, maar niet altijd. Dat blijkt uit een nieuwe studie van klimaatwetenschappers, die werd gepubliceerd in het vakblad Nature Communications. Ook worden de klimaatvoordelen van nieuw bos vaak met 20 tot 80 procent overschat. Dat komt door het zogenaamde albedo-effect: het vermogen van een oppervlakte om zonlicht te weerkaatsen. Bossen zijn donker, en absorberen dus ook meer warmtestraling van de zon.

8 april 2024  – Laatst bijgewerkt om 8 april 2024 16:06 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
tuin-boom-aanleggen

Het aanplanten van bomen is één van de meest gangbare wapens in de strijd tegen klimaatopwarming. Dat is op zich niet verkeerd, zolang de aanplant doordacht gebeurt. Want de locatie van een nieuw bos, kan veel verschil maken. “We willen niet dat onze studie wordt gezien als een kritiek op de klimaatbeweging”, zegt onderzoeker Susan Cook-Patton aan het Franse persagentschap AFP. “Maar we kunnen niet overal bomen planten. Daarvoor ontbreekt het ons aan tijd, geld, mankracht en plantgoed. Het is dus van belang dat we met elke aanplant inzetten op een zo groot mogelijk klimaatrendement.”

773px-Albedo-e_hg.svg

Dat niet elke aanplant gelijk is, heeft voor een groot deel te maken met het albedo-effect. Dat heeft betrekking op de mate waarin een oppervlakte zonlicht weerkaatst. Wie witte of zwarte kledij draagt in de zomer, ervaart dit ‘albedo-effect’ aan den lijve. Hoe lichter een oppervlak, hoe beter het zonlicht weerkaatst. Daarom ook beschikken sneeuw- en ijsvlakten over een groot weerkaatsingsvermogen. Onze donkere oceanen, en dus ook onze donkere bossen, zijn dan weer oppervlakten waar veel zonnehitte wordt geabsorbeerd. Dat betekent niet dat bomen slecht zijn voor het klimaat, maar hun ligging is dus wel van tel.

Uit de studie blijkt dat herbebossingsprojecten waarin het albedo-effect niet in rekening wordt gebracht, de klimaatvoordelen met 20 tot 80 procent worden overschat. "Er zijn plaatsen waar het heraanplanten van bomen tot netto negatieve resultaten leidt voor het klimaat", stelt Cook-Patton.

Volgens de onderzoekers zijn het vooral de vochtige en tropische regio's in de Amazone en het Congobekken geschikt voor het (her)aanplanten van bomen. Het bebossen van prairies en savannes, gebieden die overigens van nature dunbebost zijn, zou dan weer een omgekeerd effect hebben.

Lees de volledige studie hier.

Waarom we beter geen bomen planten
Uitgelicht
Willen we de natuur erop vooruit helpen, dan doen we er goed aan om zoveel mogelijk bomen te planten. Of toch niet? Ecologisch tuinaannemer Sammy Deburggraeve waarschuwt voor...
11 september 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek