Striptekenaars in actie tegen stuntprijzen vlees

Veertig striptekenaars voeren op initiatief van de Nederlandse stichting Wakker Dier actie tegen het stunten met goedkoop vlees in supermarkten.
28 mei 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11

Veertig striptekenaars voeren op initiatief van de Nederlandse stichting Wakker Dier actie tegen het stunten met goedkoop vlees in supermarkten. De cartoons staan op de website van de dierenorganisatie. Volgens Wakker Dier gaat het stunten met vleesprijzen ten koste van dierenwelzijn. "Alleen voor een normale prijs kunnen dieren ook normaal worden behandeld", zegt campagneleider Sjoerd Van de Wouw.

"Striptekenaars maken in één oogopslag het probleem duidelijk. Zij doen dat op een spraakmakende, niet-zure manier en spreken zo het grote publiek aan", legt campagneleider Van de Wouw de originele aanpak uit.

Dierenorganisatie Wakker Dier becijferde dat de gemiddelde prijs van kattenvoer vanaf 1995 steeg naar gemiddeld 4,12 euro per kilo, terwijl de prijs van varkenskarbonade 1 euro daalde naar 5,35 euro per kilo. Volgens de inflatiecorrectie zou deze op 8,25 euro per kilo moeten liggen.

In de afgelopen twee maanden telde Wakker Dier in Nederlandse supermarkten tachtig acties waarin werd gestunt met vleesprijzen. Kattenvoer blijkt in de praktijk vaak zelfs duurder dan kip. "Kippenvlees is het grootste slachtoffer van de stuntprijzen", aldus Van de Wouw. De organisatie gaat binnenkort supermarkten aanspreken die vlees verkopen onder de prijs van kattenvoer.

Dierenorganisatie Wakker Dier en landbouwers streven in deze eenzelfde doel na: een hogere vleesprijs. "Elke cent meer voor vlees scheelt in het welzijn van het dier", aldus Van de Wouw. Hij gelooft dat de prijzenspiraal doorbroken kan worden. "De consument is door reclame gefocust op de prijs van vlees, terwijl de katteneigenaar geleerd wordt om te kiezen voor het allerbeste voor het dier. Diezelfde insteek willen we met deze actie ook voor vlees bekomen en we moedigen landbouwers aan om resoluut te kiezen voor kwaliteitsvol vlees". 

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek