nieuws

Strenge wetgeving doet Peizegemse prijskamp das om

nieuws
De prijskamp voor runderen tijdens de jaarmarkt van Peizegem bestaat niet meer. Daarmee komt een einde aan een traditie van 80 jaar. Oorzaak is de nieuwe wetgeving voor de inenting van runderen. Die bepaalt dat alle rundveehouders die deelnemen aan bijeenkomsten met raszuivere dieren hun runderen moeten laten inenten tegen de besmettelijke ziekte IBR, een soort griep waar runderen zeer vatbaar voor zijn. Daardoor is voor de boeren het sop de kool niet meer waard, schrijft Het Laatste Nieuws.
7 februari 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:02
De prijskamp voor runderen tijdens de jaarmarkt van Peizegem bestaat niet meer. Daarmee komt een einde aan een traditie van 80 jaar. Oorzaak is de nieuwe, strenge wetgeving voor inenting van runderen. Die bepaalt dat alle rundveehouders die deelnemen aan bijeenkomsten met raszuivere dieren, hun runderen moeten laten inenten tegen de besmettelijke ziekte IBR (Infectieuze Boviene Rhinotracheïtis), een soort griep waar runderen zeer vatbaar voor zijn. Daardoor is voor de boeren het sop de kool niet meer waard.

"Om aan de nieuwe regels te voldoen, moet iedere landbouwer zijn runderen zeven maanden voor de prijskamp laten vaccineren", zegt Carl Heyvaert, een veehouder uit Peizegem. "Een tweede inenting moet vier maanden voor de prijskamp gebeuren. Omdat de jaarmarkt in Peizegem één van de eerste uit de regio is, was er geen tijd meer om aan die verplichtingen te voldoen". Niet alleen het gebrek aan tijd speelde een rol bij het stopzetten van de prijskamp.

"Steeds minder veehouders willen die extra kosten voor inentingen betalen", weet Heyvaert, die zelf zo'n 85 runderen heeft. "Na de verplichte injecties moeten we al onze koeien nog eens twee keer per jaar laten inenten. Dat kost al snel enkele honderden euro's. En die kosten kan je niet terugverdienen met een mooie prijs op een lokale jaarmarkt. Vooral omdat iedere veehouder meteen al zijn dieren moet laten vaccineren. Wie, zoals ik, met enkele koeien naar de prijskamp zou trekken, moet meteen ook de overige 80 dieren laten behandelen. Het sop is de kool niet meer waard".

Heyvaert vreest dat nog meer kleine jaarmarktjes hun veeprijskamp mogen vergeten. "De grote jaarmarkten zoals Jette, Wemmel en Merchtem zullen nog op interesse kunnen rekenen omdat het prijzengeld er veel hoger ligt". De organisatoren van de jaarmarkt van Peizegem betreuren het verdwijnen van deze mooie traditie. "De prijskamp sterft jammer genoeg een stille dood, net als zoveel andere tradities", beseft Heyvaert. "We zullen als alternatief een loopwedstrijd voor kinderen organiseren. Voor de rijpere jeugd is er een gocartrace. Misschien mogen we nog enkele dieren tentoonstellen, maar hetzelfde wordt het niet meer".(GL)

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek