Stikstofakkoord: Brouns wil koopplicht-regeling laagdrempeliger maken voor boeren

Vorige week toonde landbouworganisatie Boerenbond zich misnoegd over de vergoedingsregeling waarbij de overheid onder bepaalde voorwaarden verplicht is onroerende goederen aan te kopen van eigenaars die door overheidsbeslissing schade oplopen. Zoals in het geval van sommige landbouwers door het stikstofakkoord. Volgens Boerenbond wordt het de landbouwers zeer moeilijk gemaakt om beroep te doen op die regeling. Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) laat weten dat hij het dossier wil bijsturen met een afwijkende regeling zodat er tegemoet gekomen wordt aan de terechte opmerking vanuit het middenveld.

6 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 6 december 2023 19:19
Lees meer over:

Vorige week uitte Boerenbond kritiek op het uitvoeringsbesluit van het instrumentendecreet. In het instrumentendecreet bundelt de Vlaamse overheid heel wat instrumenten waaronder een aantal ‘koopplichten’. Zo is de overheid onder bepaalde voorwaarden verplicht de onroerende goederen aan te kopen die door eigenaars vrijwillig te koop worden aangeboden. Het gaat dan over eigenaars, ook landbouwers, die door bepaalde overheidsbeslissingen ernstige schade oplopen. Het stikstofakkoord voorziet dergelijke koopplichten in het kader van het flankerend beleid.

Drempel te hoog

“We moeten echter vaststellen dat de Vlaamse regering deze maatregel sterk uitholt waardoor het flankerend beleid een lege doos dreigt te worden”, reageerde Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens vorige week. “De drempel om in aanmerking te komen voor een dergelijke koopplicht wordt zo hoog gelegd, dat heel wat landbouwers uit de boot zullen vallen.” In het uitvoeringsbesluit staat immers dat de koopplicht enkel geldt wanneer het arbeidsinkomen van een getroffen bedrijf twee derde onder het gewestelijk inkomen komt te liggen.

Minister Brouns erkent dat de drempel hoog ligt. "Dat is iets waar ik de landbouworganisaties niet in kan tegenspreken", antwoordde hij woensdag in het Vlaams Parlement op een vraag hierover van Vooruit-parlementslid Ludwig Vandenhove. “Er is afgesproken met de regering dat deze generieke regeling zal worden aangevuld met een bepaling dat de Vlaamse regering een afwijkende regeling kan opnemen mits de goedkeuring van een specifieke inrichtingsnota. Deze afwijkende regeling zal losstaan van het inkomen”, aldus Bouns. Op deze manier wil hij "tegemoet komen aan de terechte opmerking die vanuit het middenveld is gekomen".

Boerenbond: "Maatregelen voor boeren getroffen door stikstofakkoord worden uitgehold"
Uitgelicht
Boerenbond is niet te spreken over het uitvoeringsbesluit van het instrumentendecreet dat de Vlaamse regering vorige week goedkeurde. De organisatie stelt vast dat het landbou...
27 november 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek