Stijgend aantal varkenshouders klopt aan bij Boeren op een Kruispunt

Een groot aantal varkenshouders heeft zich de laatste zes weken aangemeld bij hulporganisatie Boeren op een Kruispunt. De combinatie van de coronapandemie en de aanhoudende problemen door de Afrikaanse varkenspest hebben de varkenssector in een diepe malaise gedompeld. “Een derde van alle hulpvragen van varkenshouders die we dit jaar kregen, dateert van de laatste weken”, klinkt het.

16 december 2020  – Laatst bijgewerkt om 16 december 2020 18:49

Waar 2020 nog gestart is met gunstige varkensprijzen, zijn ze sinds een paar maanden volledig onderuit gegaan. De oorzaken van die neerwaartse prijsspiraal zijn bekend: de combinatie van de coronapandemie en de uitbraak van Afrikaanse varkenspest heeft heel de keten ontwricht. Zo werden eind november zelfs heel wat slachtingen uitgesteld waardoor heel wat varkenshouders zich geconfronteerd zagen met een plaatsgebrek in de stallen.

Intussen is het slachtritme terug opgedreven, maar de prijzen blijven laag. “We zien dat er nog ruim voldoende vlees op de Europese markten aanwezig is en dat betekent dat ook de noteringen op het erg lage niveau blijven hangen”, zegt Boerenbond. De landbouworganisatie verwacht voor Nieuwjaar geen beterschap. “Om de varkensprijzen te doen bewegen, moet eerst het overaanbod aan varkens uit de markt verdwenen zijn en dat is nog niet het geval.”

De noodzakelijke verkoop onder de kostprijs leidt gemakkelijk tot honderdduizenden euro's verlies op jaarbasis

Boeren op een Kruispunt

Op zijn website trekt Boeren op een Kruispunt dan ook aan de alarmbel. “Het water staat de varkenshouders niet aan de lippen, maar er boven. Ze werken hard, maar de reserves zijn op”, zegt de hulporganisatie. “We zien dat de openstaande facturen zeer snel oplopen. De noodzakelijke verkoop onder de kostprijs leidt gemakkelijk tot honderdduizenden euro’s verlies op jaarbasis.” Deze situatie is een zware belasting voor de varkenshouder en zijn gezin. Boeren op een Kruispunt merkt dat hun mentale welzijn zwaar onder druk staat.

Eén op drie varkenshouders die dit jaar bij de vzw aanklopten, deed dat de laatste drie weken. “We zien dat de huidige maatregelen onvoldoende zijn voor de varkenshouders om met deze extreem lage prijzen om te gaan”, klinkt het bij Boeren op een Kruispunt. De organisatie sluit een sneeuwbaleffect niet uit.

“We staan de varkenshouders bij waar we kunnen, maar we willen hen ook helpen door hun noodkreet te verspreiden. We roepen de landbouworganisaties, overheden, leveranciers en consumenten op om hun steun te verhogen. Het zal nodig zijn”, waarschuwt Boeren op een Kruispunt.  

Bron: Boeren op een Kruispunt / Boerenbond

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek