Prijsval en overvolle stallen bezorgen varkenshouders grote zorgen

De forse prijsdalingen die de varkenshouders de afgelopen weken te slikken hebben gekregen, vormt maar één van hun kopzorgen. Door de sterk gedaalde vraag naar varkensvlees zijn slachthuizen slachtingen gaan uitstellen en kampen de meeste bedrijven met een plaatsgebrek in de stallen. Voor de vleesverwerkers lijkt de sterke prijsval dan weer eenduidig positief uit te pakken, zo schrijft De Tijd.

25 november 2020  – Laatst bijgewerkt om 25 november 2020 20:20
Lees meer over:

Prijzen in de supermarkt omhoog

Een rapport van de Nationale Bank over de gevolgen van de coronacrisis, schoot heel wat varkenshouders afgelopen week in het verkeerde keelgat. Daaruit blijkt dat niet-bewerkte levensmiddelen in september gemiddeld 7,2 procent duurder waren dan in dezelfde maand in 2019. De sterkste prijsstijgingen werden opgetekend voor vers fruit (+8,8%), verse groenten (+8,3%) en varkensvlees (+7,8%). Een deel van die stijging is te wijten aan Covid-19 en verstoringen van de toeleveringsketen”, zo luidde de conclusie.

Op het moment dat prijzen voor varkensvlees de hoogte in gaan, krijgen de Vlaamse varkenshouders af te rekenen met extreem lage varkensprijzen. Afgelopen week werden ze opnieuw geconfronteerd met een daling van 8 eurocent per kilo (Danis), terwijl Noordvlees Van Gool zijn prijzen met 9 cent per kilo levend gewicht naar beneden heeft bijgesteld. De Belgian Pork Group bracht zelfs geen notering uit. “Wegens het groot aantal uitgestelde varkens van de voorbije weken zullen de varkens aangegeven voor week 48 pas geslacht worden vanaf week 49”, zo staat op de website te lezen.

Feit is dat varkensbedrijven zware verliezen maken, maar de grootste zorg bij varkenshouders is nu om voldoende varkens geslacht te krijgen

Boerenbond

Overvolle stallen

“Dit toont aan dat  de situatie toch wel heel uitzonderlijk is”, zo informeert Boerenbond zijn leden-varkenshouders. “Feit is dat varkensbedrijven zware verliezen maken, maar de grootste zorg bij de varkenshouders is nu om voldoende varkens geslacht te krijgen. Dat is zeker voor gesloten bedrijven belangrijk omdat ze ruimte in de stallen moeten krijgen om de varkens door te schuiven”, zo legt Wouter Wytynck van Boerenbond uit. Hij wijst erop dat de meeste bedrijven met plaatsgebrek kampen en dat stallen overvol komen te zitten. “Om plaats te maken in de kraamhokken worden de biggen nu dubbel gestoken”, stelt hij.

Volgens Boerenbond is de situatie ook in het buitenland nijpend en staan alle Europese noteringen in het rood. “De vleesmarkten zitten overvol doordat er minder varkensvlees op export kan als gevolg van de Afrikaanse varkenspest in Duitsland en de coronaproblemen met personeel in Deense slachthuizen”, klinkt het. Het enige lichtpuntje in dat kader is dat Tönnies in Duitsland toestemming heeft gekregen van de overheid om een nieuwe verwerkingslijn in gebruik te nemen, waardoor er 40.000 varkens per dag meer verwerkt kunnen worden. “Dat zou er kunnen voor zorgen dat de slachtachterstand daar niet meer verder oploopt”, aldus Wytynck.

De prijsdruk blijft ook komende week hoog waardoor de noteringen mogelijk nog verder terrein moeten prijsgeven

Boerenbond

Druk op de markt blijft hoog

Hij verwacht dat de druk op de varkensmarkten komende week erg hoog blijft, waardoor het mogelijk is dat de noteringen nog verder terrein moeten prijsgeven. “Hopelijk kan de prijzenspiraal waarin de varkensmarkten terecht zijn gekomen toch eindelijk gestopt worden en komt er wat meer vraag in de markt, zodat het slachtritme omhoog kan”, stelt de landbouworganisatie.

Maar steun voor private opslag van varkensvlees vanuit de Europese Commissie zit er niet in. “De activering van de private opslag zal de vraag naar varkensvlees verhogen, maar de slachthuizen kunnen hun slachtritme volgens de Commissie niet opdrijven door de coronamaatregelen die ze moeten naleven”, weet Boerenbond.

Niet hele varkensketen deelt in de klappen

Volgens De Tijd deelt niet de hele varkensketen mee in de klappen. Voor vleesverwerkers als het beursgenoteerde Ter Beke, bekend van de Come a Casa-lasagnes, is de prijsval gunstig, zo schrijft de krant. De aankoop van varkenskarkassen valt een stuk goedkoper uit. “We aanvaarden dat varkensprijzen cyclisch evolueren”, blijft Francis Kint, CEO van Ter Beke, op de vlakte wanneer hem om een reactie wordt gevraagd.

Analisten van KBC Securities formuleren het minder omfloerst. “De dalende vleesprijzen zijn eenduidig positief voor een bedrijf als Ter Beke”, luidt het. Volgens De Tijd is het feit dat CEO Kint vorige week eigen aandelen kocht voor net geen 200.000 euro, daar een bewijs van. “De koers van Ter Beke steeg de jongste maand met bijna 10 procent”, aldus de financiële krant.

ABS roept op tot solidariteit

Eerder deze maand schreef ABS al een open brief om de crisis in de varkenshouderij onder de aandacht te brengen van politici op diverse beleidsniveaus. Ook werd er een oproep gedaan naar de andere schakels in de varkensketen om bij te springen in deze moeilijke periode. “Afzetgarantie is voor een varkensbedrijf van cruciaal belang. Varkenshouders willen hun dieren op een goede manier kunnen huisvesten, maar door de wegvallende afzetmogelijkheden komt dit nu in het gedrang”, klonk het toen. ABS vroeg gerichte maatregelen om de “nijpende en zeer dringende situatie” aan te pakken en de sector overlevingskansen te bieden.

Bron: Boerenbond / De Tijd / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek