Sterfte bij Belgische bijen stijgt opnieuw: 1 op 3 kolonies overleeft het jaar niet
nieuwsOp Wereldbijendag luidt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) de alarmbel: het sterftecijfer bij Belgische bijen blijft stijgen. Tussen het najaar van 2023 en de zomer van 2024 overleefde 31,2 procent van de bijenkolonies het jaar niet. Dat is het derde jaar op rij dat het cijfer toeneemt – vorig jaar lag het op 27,2 procent.
De belangrijkste oorzaken zijn de varroamijt, een hardnekkige parasiet, en de Aziatische hoornaar. Ook slechte weersomstandigheden tijdens de lente en zomer speelden een rol. Daarnaast werden dertien uitbraken van Europees vuilbroed vastgesteld, een bacteriële ziekte die vooral jonge larven treft. Hoewel dat minder is dan de twintig haarden van het jaar voordien, blijft waakzaamheid nodig.

Het FAVV monitort de bijensterfte nauwgezet via drie bezoeken per jaar aan imkers verspreid over het land. In 2023-2024 werden 185 bijenstanden met in totaal 731 kolonies gecontroleerd. Wanneer een ziekte zoals vuilbroed wordt vastgesteld, stelt het FAVV een beschermingszone van drie kilometer in rond de besmette bijenstand en wordt een deel van de kolonie – soms zelfs de volledige – vernietigd. Imkers krijgen hiervoor een vergoeding van 125 euro per vernietigde kolonie.
België telt momenteel 11.300 imkers, van wie het merendeel in Vlaanderen woont. Het aantal imkers stijgt al meer dan tien jaar, mede dankzij gratis opleidingen die het FAVV aanbiedt.
Volgens FAVV-woordvoerder Hélène Bonte is het niet alleen aan imkers en overheden om actie te ondernemen: “Iedereen kan meehelpen. Plant bloemen in je tuin of op je balkon, kies voor honingdragende planten zoals kornoelje en voorzie op warme dagen waterschalen met kiezelsteentjes, zodat de bijen kunnen drinken zonder te verdrinken. Zo help je niet alleen de bijen, maar ook de vogels.”
