Steeds meer voorstanders van vaccinaties
nieuwsHet Permanent Veterinair Comité van de EU gaf Nederland vrijdag toestemming dieren die wegens de MKZ-crisis moeten worden vernietigd onder strikte voorwaarden een noodvaccinatie te geven.
De Britse minister van Landbouw, Nick Brown, heeft gezegd dat Londen vaccinatie niet meer uitsluit. De regering onderzoekt of noodvaccinaties van sommige runderen en andere dieren mogelijk zijn om "tijd te winnen" in de strijd tegen de zeer besmettelijke veeziekte.
De bewindsman beklemtoonde echter dat de regering de noodvaccinaties zoveel mogelijk wil vermijden. De meeste deskundigen vinden ze volgens Brown niet alleen kostbaar, maar ook weinig efficiënt. "Maar als ze noodzakelijk zijn om de ziekte zo snel mogelijk te bedwingen, is het mijn plicht ze te overwegen".
De ministers van Landbouw van de Duitse deelstaten pleiten voor een omvangrijke inentingsactie. Mocht de ziekte in Duitsland uitbreken dan moet worden overgegaan tot noodvaccinatie van koeien, schapen, varkens en geiten. Volgens het ministerie van Landbouw van de deelstaat Nedersaksen hebben de bewindslieden daarover vrijdag overeenstemming bereikt.
De uiteindelijke beslissingsbevoegdheid over het inenten van vee tegen de gevreesde ziekte ligt volgens de ministers bij de Europese Unie. Zij eisen dat Brussel zich sterk maakt tegen de handelsbeperkingen die landen hebben ingesteld tegen ingeënte dieren. De federale minister van Landbouw Renate Künast bevestigde echter dat Duitsland voorlopig niet tot vaccinatie zal overgaan. Binnen de EU zijn alleen de Benelux-landen voor het vaccineren van dieren.
De situatie in het Verenigd Koninkrijk is vrijdag verslechterd. In juni heeft het land mogelijk te maken met bijna tien keer zoveel mond- en klauwzeer gevallen als op dit moment. Dat stellen wetenschappers in een rapportage aan de Britse regering. Het aantal MKZ-gevallen is inmiddels gestegen tot 489.
Volgens het rapport dreigt in het Verenigd Koninkrijk een enorme epidemie. Het roept op tot drastische maatregelen omdat de veeziekte anders een permanent verschijnsel wordt. Een van de opstellers van het document, professor Mark Woolhouse van de Universiteit van Edinburgh, zei tegen de BBC dat de ziekte op dit moment onbeheersbaar is en dat andere opties moeten worden overwogen.
In het rapport staat dat "het aantal gevallen ondanks de toegenomen maatregelen sterk zal stijgen door de snelle uitbreiding binnen de besmette gebieden. De schattingen variëren van zeventig nieuwe gevallen per dag in de komende twee weken, tot een totaal van 4000 gevallen in juni".
In Herefordshire, in het zuidwesten van Engeland, werden vrijdag meer dan 10.000 schapen en runderen vernietigd. Dat is het grootste aantal in één keer sinds de ziekte vorige maand uitbrak. Bijna 300.000 dieren zijn geruimd. Meer dan 100.000 beesten wacht nog hetzelfde lot.
Bron: AFP, ANP, DPA, Reuters