header.home link

Staking bij DeLaval in Drongen na een week ten einde

31 maart 2023

Na een week van staking bij DeLaval in Drongen, producent van melkrobots, koeborstels en reinigingsmiddelen, hebben de mensen vrijdag het werk hervat. Directie en de werknemers hebben vrijdagochtend een akkoord bereikt over de nieuwe arbeidsvoorwaarden die samenhangen bij de overgang naar een tweeploegensysteem.

Lees meer over:
-1343298110563791809

De directie van DeLaval in Drongen kondigde onlangs aan dat de productieafdeling voortaan in ploegen zou moeten werken om zo een achterstand in productie weg te werken. “Wij zijn in principe niet tegen de invoering van een ploegensysteem, maar de arbeidsvoorwaarden waren niet goed en de directie weigerde aanvankelijk in overleg te gaan", vertelt Sebbe Vandeputte van de christelijke vakbond ACV.

Vervolgens gingen de personeelsleden zes dagen geleden in staking. Er werken 60 mensen bij de vestiging van het Zweedse DeLaval in Drongen, waarvan 40 in de productie. Het bedrijf, dat gekend is om zijn installaties voor de melkveehouderij, produceert op de site in Drongen reinigingsmiddelen voor robotinstallaties.

Eisen ingewilligd

Eén van de eisen van het personeel en de vakbonden was een ander ploegenrooster waarbij onder andere de avondploeg minder lang moest doorwerken. Na zes dagen van staking is er deze ochtend dan toch een overeenkomst bereikt en heeft DeLaval water bij de wijn gedaan. Zo heeft bijvoorbeeld de avondploeg om 21u20 gedaan met werken in plaats van om 22u. “En dat is toch al een stuk beter voor de mentale gezondheid voor werknemers”, becommentarieert Vandeputte tevreden.

VILT vroeg DeLaval ook om een reactie, maar het bedrijf weigerde in te gaan op de kwestie. Vandeputte weet nog te melden dat de overstap naar een tweeploegensysteem bij Delaval in Drongen gepaard zal gaan met een uitbreiding van het personeelsbestand. “De directie heeft te kennen gegeven dat het extra personeel zal aanwerven de komende tijd.”

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek