Stad Gent zet kurk op CO2-uitstoot met plantaardige eiwitten en minder rundvlees
nieuwsDe stad Gent engageerde zich om tegen 2030 de CO2-uitstoot van aangekochte voeding met 38 procent te doen dalen. Die doelstelling, onderdeel van de ‘Cool Food Pledge’, heeft ze nu al bereikt. Dat deed ze onder meer via de zogenaamde ‘halfhalf-maaltijden’ op school, waarbij minstens de helft van alle maaltijden uit plantaardige eiwitten bestaat. Ook het aandeel rundvlees verminderen van drie naar één procent had een grote impact.
Stad Gent koopt veel voeding. Zo'n 4.000 maaltijden per dag voor scholen en kinderdagverblijven, goed voor 89 procent van alle aangekochte voeding. De overige 11 procent zijn maaltijden voor het personeelsrestaurant en de Hotelschool. Met de ondertekening van de Cool Food Pledge in 2019 engageerde de stad zich om tegen 2030 de uitstoot van die voeding te doen dalen met 38 procent. Die doelstelling werd nu al behaald.
Gent ziet de ‘halfhalf-maaltijden’ als sleutel van het succes. Sinds 2021 moet minstens 50 procent van alle voeding op weekbasis uit plantaardige eiwitten bestaan. Binnen die krijtlijnen is er veel mogelijk, van een groentetajine met kip en kikkererwten tot balletjes in tomatensaus. Er worden ook telkens vegetarische maaltijden als optie geserveerd. Donderdag is standaard veggiedag.
“Kiezen voor méér plantaardige maaltijden is goed voor de gezondheid en voor het klimaat”, zegt Hafsa El-Bazioui (Groen), schepen van Facilitair Management. “Dat we er nu al in slagen de CO2-uitstoot van aangekochte voeding te doen dalen, toont dat dit wordt gesmaakt.”
Ook het verminderen van het aandeel rundvlees had een grote impact. In 2018 was het aandeel van slechts drie procent rundvlees toch verantwoordelijk voor 49 procent van de totale CO2-uitstoot van alle aangekochte voeding. Door dat aandeel te herleiden naar één procent, is rundvlees nu verantwoordelijk voor slechts 22 procent van de totale CO2-uitstoot. Ook op de gezondheid wordt gelet. Alle maaltijden werden ontwikkeld in samenspraak met diëtisten en voedingsdeskundigen.
“In absolute cijfers daalde de CO2-uitstoot van de aangekochte voeding in vier jaar tijd met 3.606 ton CO2”, zegt Tine Heyse (Groen), schepen van Milieu en Klimaat. “Dat staat gelijk aan de uitstoot van de verwarming en elektriciteit van 675 huishoudens voor één jaar.”
Bron: Eigen berichtgeving