Extra financiële steun voor meer groenten en fruit op school via “Oog voor Lekkers”

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) heeft het officiële startschot gegeven voor “Oog voor Lekkers 2023-2024”, een project voor meer fruit, groenten en/of melk op school, met als doel de leefomgeving van de jongeren gezonder te maken. “Oog voor Lekkers” krijgt dit jaar 20 procent meer financiële steun vanuit Vlaamse overheid.  

13 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 13 september 2023 20:43
Lees meer over:

Gezondheid 

Uit een studie van de UGent over jongeren en gezondheid in 2022 blijkt dat Vlaams jongeren minder frisdrank en meer water drinken dan vier jaar geleden. Ondanks die positieve evolutie blijkt dat er aanzienlijk minder groenten gegeten worden. Met “Oog voor Lekkers”, een steunmaatregel voor fruit, groenten en/of melk op school, bundelen Vlaanderen en Europa opnieuw de krachten om de leefomgeving van jongeren gezonder te maken.  

Minister Brouns gaf het officiële startschot voor Oog voor Lekkers 2023-2024. Hij hoopt het record van vorig schooljaar, toen meer dan 1.330 scholen deelnamen, straks opnieuw te verbreken. 

“Steeds meer scholen proeven van het succes van “Oog voor Lekkers”, jaar na jaar stijgen de inschrijvingen. Dat is leuk om vast te stellen. Het stimuleren van gezonde tussendoortjes maakt deel uit van een gezond voedingsbeleid op school. “Oog voor Lekkers” ondersteunt dit niet alleen door jongeren gezonde tussendoortjes aan te bieden, maar helpt de leerlingen ook om gezonde keuzes te leren maken”, vertelt de landbouwminister.  

Nieuw dit jaar is dat scholen al een week na inschrijving van start kunnen gaan met het verdelen van de gezonde tussendoortjes. Bovendien is het steunbedrag vanuit de Vlaamse overheid met 20 procent verhoogd.   

“Ook de volgende zes jaar zetten Vlaanderen en Europa hun inspanningen verder om kleuters, kinderen en jongeren gezonder te leren eten, zowel op school als thuis. We willen hen van jongs af aan de smaak van lekkere, lokale voeding bijbrengen. Oog voor Lekkers zet hierop in met seizoensgebonden producten én met speels lesmateriaal rond gezonde eet- en leefgewoontes”, aldus Brouns. 

Nog tot eind oktober kunnen scholen uit het kleuter en lager basisonderwijs en het buitengewoon lager en secundair onderwijs zich inschrijven voor 20 weken “Oog voor Lekkers”. Vorig jaar nam 47 procent van alle Vlaamse scholen deel, waardoor 41 procent van alle Vlaamse leerlingen gezonde tussendoortjes kreeg op school. 

Bron: Eigen berichtgeving / Departement Landbouw en Visserij

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek