Staatssecretaris hekelt regels voor voedselhulp

Staatssecretaris voor Armoedebestrijding Jean-Marc Delizée is niet te spreken over een aantal kafkaïaanse administratieve regels die Europa oplegt inzake voedselhulp.
8 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

De federale staatssecretaris voor Armoedebestrijding Jean-Marc Delizée (PS) is niet te spreken over een aantal kafkaïaanse administratieve regels die Europa oplegt inzake voedselhulp. Na controles riskeren een aantal Belgische liefdadigheidsinstellingen hun toegang tot de Europese voedselstocks te verliezen.

Delizée gaat maandag rond de tafel zitten met minister van Landbouw Sabine Laruelle om dit probleem te bespreken. Het Belgisch Interventie- en Restitiebureau (BIRB) speelt een centrale rol in het verhaal. Dat bureau, dat onder de voogdij van minister Laruelle valt, is onder meer bevoegd voor de controle op de verdeling van de Europese voedselstocks aan de armen. Na een controle van het BIRB doken er bij 12 Belgische liefdadigheidsinstellingen problemen op.

Die problemen zouden kunnen leiden tot een boete of de intrekking van de vergunning die toegang geeft tot de Europese voedselvoorraden. Staatssecretaris Delizée benadrukt dat er in ons land 800 organisaties bezig zijn met voedselbedeling en dat de voedselbedeling aan de armen dus niet in gevaar komt. Maar de PS-politicus vreest intussen wel de administratieve inmenging van Europa.

Zo liggen volgens hem zowel de eisen op het vlak van voedselveiligheid als de administratieve lasten heel hoog. "Het is mijn bezorgdheid dat al wie het nodig heeft, nog kan rekenen op voedselhulp. We moeten een evenwicht vinden. We moeten waakzaam blijven voor de problemen van de voedselveiligheid en er moeten controles zijn op de mogelijke aantasting van de voedingsproducten, maar het is soms Europese Kafka", aldus Delizée.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek