Sp.a wil tienmaal meer windenergie tegen 2010

Met hun plan "windkracht 10" wil de sp.a een drastische verhoging van de winenergie tegen 2010. Dat in een omzendbrief staat dat windmolens in landbouwgebied enkel kunnen als minimum 50 pct van de verwachte jaaropbrengst gebruikt wordt door de exploitant of eigenaar van het landbouwbedrijf noemt de sp.a ronduit dom.
2 december 2004  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
De sp.a wil tegen 2010 tienmaal meer windenergie. Partijondervoorzitster Caroline Gennez en Bart Martens, beiden zetelend in het Vlaams Parlement, stelden donderdag hun plan "windkracht 10" voor met tien maatregelen om de hinderpalen op federaal en Vlaams vlak voor meer windenergie weg te werken.

De socialisten willen dat de energievoorziening in de toekomst radicaal verandert. Niettemin is er de afgelopen legislatuur al vooruitgang geboekt. Gennez en Martens stellen vast dat groene stroom vijf jaar geleden nog een marginaal verschijnsel was, maar dat de productie intussen goed is voor het verbruik van 115.000 gezinnen. Tegen 2010 wil de sp.a een nieuwe vertienvoudiging en wil ze tegen dan 2 miljoen Vlamingen van windenergie voorzien. Windenergie heeft immers een groot groeipotentieel, zorgt voor een vermindering van de CO2-uitstoot, geeft perspectief op extra jobs en leidt tot een kostendaling, aldus Gennez en Martens.

Meer windenergie is geen science fiction, wel is de nodige goodwill nodig, aldus de sp.a. Zo hekelt Martens de hoge financiële sancties die windenergieproducenten door Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, wordt aangerekend voor de zogenaamde onevenwichten waarvoor ze in de stroomproductie zorgen. De pieken in de afname van elektriciteit zijn immers veel groter dan de schommelingen in de productie van windenergie. De visuele hinder die windmolens veroorzaken geeft vaak aanleiding tot negatieve adviezen van monumenten en landschappen. Daarom wil de sp.a minder eisen inzake bebakening. Uitgangspunt is dat bebakening, zoals flitslichten, enkel mag als het nodig is voor de veiligheid.

Belangrijk is ook dat investeerders in groene stroom contractuele zekerheid hebben over de minimumprijs voor de door hen geleverde stroom. De sp.a wil die minimale vergoeding ook voor nieuwe projecten contractueel vastleggen tussen overheid en investeerder. Nogal wat windenergie wordt op off-shore windmolenparken gewonnen. Maar de investering in elektriciteitskabels die zo'n windmolenpark verbindt met het net op het vaste land is vrij zwaar. Op de bijzondere ministerraad van begin dit jaar in Gemboers werd beslist dat Elia 25 miljoen euro zou bijdragen in die investering, maar daar is in de elektriciteitswet nog niets van terug te vinden, aldus Martens.

De sp.a is ook vragende partij voor een reeks maatregelen op Vlaams niveau. Zo is er een omzendbrief die ruimtelijke randvoorwaarden stelt voor de inplanting van windmolens. Dat die bepaalt dat windmolens in landbouwgebied enkel kunnen als minimum 50 pct van de verwachte jaaropbrengst gebruikt wordt door de exploitant of eigenaar van het landbouwbedrijf noemt de sp.a ronduit dom.

De contractuele zekerheid voor investeerders in groene stroom moet niet alleen via de federale elektriciteitswet, maar ook op Vlaams vlak geregeld worden. De minimale bodemprijs voor groenestroomcertificaten moet contractueel worden vastgelegd, aldus de sp.a. Daarnaast pleit Martens ervoor dat in het nieuwe Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) de nodige aandacht voor windmolenparken wordt voorzien. Het nieuwe RSV - het huidige loopt af in 2007 - zou een apart hoofdstuk wind moeten bevatten.

De sp.a dringt ook aan op meer onderzoek en ontwikkeling in en van windenergie. Daarnaast moet de toepassing en verspreiding van al bekende technologie beter worden ondersteund. Ook willen de Vlaamse socialisten dat de overheid windnergie stimuleert bij de lokale besturen. Enkele gemeenten zoals Hoogstraten en Eeklo doen dat al zelf, maar anderen nemen een afwachtende houding aan, aldus Martens. Hij wil ook dat de overheid de bevolking blijft sensibiliseren voor rationeel energiegebruik en hernieuwbare energie. Waarom geen maand van de groene energie naar analogie met de maand van de energiebesparing?, zo vraagt de sp.a zich af.

Lees ook: geVILT: Wase windboeren oogsten groene stroom

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek