Sp.a wil dat Vlaanderen snel werk maakt van meer bos

Sp.a wil dat Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters aan meer gebieden de bestemming bos toekent. “Minister van Natuur Schauvliege toonde zich bereid middelen uit het Boscompensatiefonds vrij te maken, maar de ruimtelijke plannen voorzien nog te weinig bos(uitbreidings)gebied”, klinkt het.
13 oktober 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13
Lees meer over:

Sp.a wil dat Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters aan meer gebieden de bestemming bos toekent. “Minister van Natuur Joke Schauvliege toonde zich bereid middelen uit het Boscompensatiefonds vrij te maken, maar de ruimtelijke plannen voorzien nog te weinig bos(uitbreidings)gebied”, aldus de Vlaamse socialisten.

In 2009 heeft Vlaanderen 291 hectare ontbost en is de creatie van nieuwe bossen blijven steken op 203 hectare. Wat een nettoverlies is van bijna 90 hectare. Dat blijkt uit de Bosbarometer 2010 die de Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV) bekendmaakte naar aanleiding van de Week van het Bos die nog loopt tot zondag 17 oktober.

Nochtans voorziet het Vlaams bosdecreet bij ontbossing in compensatieplicht: door nieuwe natuur of door het storten van middelen in het gewestelijk boscompensatiefonds. Volgens spa. kwam hier tot nu toe weinig van in huis. “Bovendien raken de middelen niet uitgegeven omdat in de ruimtelijke plannen te weinig gebieden de bestemming bos(uit)breidingsgebied krijgen. Het bosareaal blijft dus niet op peil en dat is onaanvaardbaar", verduidelijkt Vlaams sp.a-parlementslid Bart Martens.

Minister Schauvliege beloofde nu om dit najaar nog te starten met een open oproep aan lokale besturen om bebossingsvoorstellen in te dienen die met middelen uit het boscompenstatiefonds gerealiseerd kunnen worden. Volgens Martens biedt dat perspectieven.

Maar sp.a vindt ook dat de Vlaamse overheid het heft in eigen handen moet nemen en haar belofte moet nakomen dat ze zou inzetten op stadsrandbossen. "Wij vragen dat Muyters snel werk maakt van het op rails zetten van de nodige groene GRUP's (Gewestelijke Ruimtelijke Uitvoeringsplannen, nvdr). Het is immers 5 voor 12. Vlaanderen dreigt de Europese rode lantaarndrager te worden wat betreft de oppervlakte bossen", besluit Martens.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek