header.home link

“Sneltesten kunnen veiling redden”

14 januari 2021

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits start met een sneltestenbeleid bij essentiële bedrijven. Er zijn in een eerste fase 40.000 testen beschikbaar voor 20.000 werknemers van een 50-tal bedrijven. De eerste sneltesten werden gelanceerd in de REO Veiling in Roeselare. “Wij kunnen het ons niet veroorloven om zelfs maar één dag het werk volledig stil te moeten leggen” klinkt het daar. “We zijn dus zeer dankbaar voor de testen.”

Lees meer over:

De sneltesten worden ingezet voor het testen van mensen met kritische functies in essentiële bedrijven. “Kritische functies zijn functies die niet snel te vervangen zijn, die onmisbaar zijn in het bedrijf én waarvoor telewerk onmogelijk is”, verduidelijkt minister van Economie Hilde Crevits. “Werknemers in een kritische functie die een hoogrisico-contact hebben, worden getest op dag 1. Als dat resultaat negatief is, kan hij of zij aan de slag blijven, maar moet ondertussen in de privésfeer wel in quarantaine gaan. Drie dagen later volgt een nieuwe sneltest en op dag 7 volgt een PCR-test. Als de werknemers op een van de testen positief test, moet hij of zij onmiddellijk in isolatie.”

Door met sneltesten en een strikt protocol te werken, wordt de continuïteit in die bedrijven gegarandeerd. “Het gaat om bedrijven die essentieel zijn voor bijvoorbeeld de bevoorrading van voedsel, elektriciteit, geneesmiddelen, …”, aldus de minister. De eerste sneltesten werden afgeleverd bij de REO Veiling in Roeselare. De veiling was al langer vragende partij voor sneltesten op de werkvloer.

Schoolvoorbeeld van essentieel bedrijf

“Sinds maart klopte ik meerdere malen aan bij minister Crevits”, reageert Paul Demyttenaere, algemeen directeur van de REO Veiling in Roeselare, waar dag na dag verse groenten en fruit worden verhandeld. “Wij kunnen het ons niet veroorloven om zelfs maar één dag het werk volledig stil te moeten leggen. Dat zou een verlies van 100.000 verse groenten betekenen en dus ook leiden tot heel wat winkels die plots zonder verse aanvoer zit."

In september was het even spannend. “Ik had schrik dat we ons verhaal plots stop zouden moeten zetten door een coronabesmetting in het bedrijf. Een personeelslid liep in z'n vrije tijd een besmetting op en plots was er nog maar een derde van ons personeel in de kistenloods aan de slag. Door het herschikken en verplaatsen van mensen zijn we erin geslaagd om het te overbruggen, maar het toont aan hoe belangrijk sneltesten kunnen zijn.”

De Vlaamse regering stelt de komende twee weken 40.000 sneltests gratis ter beschikking van bedrijven in elementaire sectoren zoals de voedingsindustrie, de elektriciteitssector, kernenergie, de havens, de farmaceutische sector en de (petro)chemische sector. Nadien volgt een evaluatie. “Het gaat om bedrijven die moeten blijven draaien. De REO Veiling is een schoolvoorbeeld, want zij zorgen dag na dag voor lekker en vers eten”, zegt minister Crevits.

Voorlopig enkel negatieve testresultaten

In de REO Veiling werden bij de lancering van het sneltestenbeleid drie tests bij personeelsleden afgenomen, allemaal negatief. “We zijn heel dankbaar dat de mogelijkheid van de sneltests er nu is”, reageert directeur Paul Demyttenaere. “We zullen er zuinig op zijn en er zeker niet lichtzinnig mee omgaan. We zullen niet direct panikeren als er een besmetting is, maar bekijken hoe we in eerste instantie in ons personeel kunnen schuiven. Als de situatie echt kritisch is, dan zijn de sneltesten een goeie oplossing.”

Bron: Eigen verslaggeving / Het Nieuwsblad / HLN

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek